NARODNI TRIBUN U NOVOM SJAJU: Skulptura Svetozara Miletića sredinom ovog meseca ponovo na Trgu Slobode

Z. GRUMIĆ

01. 12. 2020. u 17:16

RADOVI na konzervaciji i restauraciji spomenika Svetozaru Miletiću u Novom Sadu privode se kraju tako da će impozantna skulptura na Trgu slobode, podignuta na tom mestu pre više od osam decenija, u novom sjaju dominirati centralnim gradskim trgom već od sredine decembra.

НАРОДНИ ТРИБУН У НОВОМ СЈАЈУ: Скулптура Светозара Милетића средином овог месеца поново на Тргу Слободе

Foto Z. Grumić

To znači da će firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice, izvođač radova započetih sredinom septembra, gotovo tri meseca pre planiranog roka "predati" Gradu, kao naručiocu posla, sanirani spomenik vođe Srba u Habsburškoj monarhiji u 19. veku.

Vrednost radova na obnovi spomenika Miletiću (1826-1901) iznosi oko pet miliona dinara. Radovi su izvođeni u skladu s merama tehnike zaštite i pod nadzorom novosadskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

- Na osnovu pregleda spomenika i zatečenog stanja ustanovljeno je da je ključni problem bio čišćenje skulpture od raznih naslaga nastalih tokom vremena. Prvo su rađene probe čišćenja, odnosno otvarane su sonde po kojima su precizno ustanovljeni način i metodologija čišćenja - objašnjava, za "Novosti", Gordana Pejičić, glavni i odgovorni direktor "Granit-Liješća".

MEŠTROVIĆEV RAD

Spomenik Miletiću, bronzanu statuu visoku pet metara, uradio je vajar Ivan Meštrović 1939. godine. Na početku Drugog svetskog rata sklonjen je s trga i sakriven, da bi odmah nakon oslobođenja grada 1944. godine bio vraćen na centralni novosadski trg.

Parcijalno su realizovani postupci sanacije skulpture, tako da je čitava njena površina očišćena od svih štetnih naslaga, taloženih decenijama.

- Potom je u postupku restauracije spomenika na red došao likovni prikaz skulpture, odnosno ujednačavanje delova površina, patiniranjem. Taj postupak je veoma složen po načinu izvođenja i zahtevao je veliku i stalnu obazrivost.

ZAŠTITA Pri kraju konzervacija spomenika, Foto Z. Grumić

Očišćeni su takođe i plinta skulpture izrađena od teraca kao i granitni postament, odnosno kompletno postolje spomenika. Na granitnom postamentu, dodaje direktorka Pejičić, osim čišćenja i konsolidovanja površinskih slojeva, urađeni su restauracija mehaničkih oštećenja i zatvaranje svih spojnica.

Na kraju, kao obavezni deo svakog konzervatorsko-restauratorskog rada, naneta je odgovarajuća zaštita u nekoliko slojeva, koja će obezbediti dugotrajnost izvedenih radova i sprečiti pojavu štetnih uticaja na spomenik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)