SVINJOKOLJ U JADRU: Sećanje na bivši praznik

V. M.

30. 11. 2020. u 08:41

29. novembar kao Dan Republike, u zajedničkoj nam državi SFRJ, bio je i prošao, ali je, kod većine ljudi, ostala navika da svinjokolj obave baš na uoči tog dana na sam dan ili koji dan kasnije.

СВИЊОКОЉ У ЈАДРУ: Сећање на бивши празник

Foto: V. Mitrić

Lozničanin Života Isaković, učesnik u jednom od ovdašnjih svinjokolja, kaže da  nije odrekao  tradicije da se mobom obave ovi važni poslovi u domaćinstvu, ali ni sećanja na Dan Republike, kao najveći praznik u nekadašnjoj SFRJ.

- To je naša prošlost, ne tako davna,  to su, za mene, godine  lepe i slavne bile i ostale -kaže Isaković, nekadanjši predsednik omladine u Loznici, komandant omladinskih radnih brigada, komandant Savezne radne akcije „Podrinje Kolubara“. Radimo i spremamo zimnicu, iako se ne slažemo politički, i sve protiče u najboljem redu.Složni smo da čovek treba da se oslanja na čoveka, da budemo jedni uz druge i kad se peva i kad se tuguje.

Dan Republike u SFRJ bio je neradni dan, pa su svinjokolji ustanovljeni baš u te dane, ali su, i tad kao i sad, drugovi vidili računa da to ne bude u dane kada je mena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024