ZA LAKŠI ŽIVOT MALIŠANA: Podrška deci sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima iz Loznice i okoline

V. Mitrić

24. 11. 2020. u 08:25

LOKALNA samouprava u Loznici, u okviru programa pod nazivom "Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti (Svis PRO)" - koji podržava i Vlada Srbije, a partnerski sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) - realizuje projekat nazvan "Zajedno u podršci roditeljima i deci sa smetnjama u razvoju".

ЗА ЛАКШИ ЖИВОТ МАЛИШАНА: Подршка деци са сметњама у развоју и њиховим родитељима из Лознице и околине

Deo procesa rada sa odabranim mališanima / Foto V. Mitrić

- Donator je projekat vredan 14.500 dolara ocenio najvišom ocenom, a cilj je uspostavljanje i razvoj savetodavne i socioedukativne usluge zarad poboljšanja kvaliteta života 30 krajnjih korisnika uzrasta do 18 godina i njihovih porodica - objašnjava nosilac projekta i načelnik lozničkog Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić. - Od 1. oktobra, u prostorijama Omladinskog centra, sa decom i roditeljima rade psiholozi, defektolozi i logopedi-oligofrenolozi koji već imaju iskustva sa ovom specifičnom ciljnom grupom.

Prethodno je stručni tim analizirao mentalne, psihološke i socijalne karakteristike svakog deteta, pa je napravljen individualni plan o kojem je razgovarano i sa roditeljima, zarad jasnijeg uvida u njihovo psihološko i intelektualno funkcionisanje, te procene socijalne interakcije i sugerisanja veština koje mogu da doprinesu što samostalnijem životu.

Predviđeni su, tako, i grupni programi, odnosno svojevrsne radionice koje podstiču razvoj motorike, slušanja i koncentracije, svesti o sebi i drugima, uz komunikacione veštine, vežbe za koordinaciju, pokrete i motoriku, te ritam i razlikovanje prostornih odnosa. Za korisnike sa autizmom, posebno su osmišljene vežbe za uspostavljanje kontakta kroz igru i obraćanje, za razumevanje kratkih i jednostavnih naloga, za zadržavanja pažnje na aktivnostima...

Istovremeno, njihovi rotitelji imaju mogućnost da - dok čekaju da dete završi za taj termin planiranu aktivnost - razgovaraju sa psihologom, a mnogima je to vreme dragoceno i za obavljanje nekih neodložnih poslova za koje, jednostavno, nemaju vremena jer su neprekidno posvećeni zadovoljavanju specifičnih potreba svojih mališana.

MEŠOVITA GRUPA

OD ukupno 54 mališana kojima je Interresorna komisija omogućila i uslugu ličnog pratioca - posle razmatranja medicinske dokumentacije i potreba savakog pojedinačnog deteta, odnosno njegove porodice - novi socijalni edukativno-savetodavni sadržaj je predložen za 22 dečaka i osam devojčica. I, obuhvaćeno je devetoro dece je sa autističnim spektrom, 15 sa lakom mentalnom retardacijom i troje kod kojih je dijagnostifikovan Daunov sindrom, dok je jedan korisnik slabovid, a dvoje ih ima cerebralnu paralizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)