KORONA U SEVERNOBANATSKOM OKRUGU: Zaraženi medicinari u Kikindi, Senti i Kanjiži

Rada Šegrt

24. 11. 2020. u 14:48

ČETIRI pacijenta u Kikindi preminula su od posledica oboljenja kovid 19 poslednjih nedelju dana. Tri muškarca bila su na lečenju u bolnici, a jedan je umro kod kuće.

КОРОНА У СЕВЕРНОБАНАТСКОМ ОКРУГУ: Заражени медицинари у Кикинди, Сенти и Кањижи

R.Š.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje epidemija se rasplamsala i u Kikindi i u Severnobanatskom okrugu pa je zvanično obolelo ukupno 989 osoba, među kojima su i medicinski radnici i deca. Kovidom 19 zaraženi su medicinski radnici u Kikindi, Senti i Kanjiži. U kikindskoj bolnici pozitivno je sedam lekara, osam medicinskih sestara, četiri laboranta i troje nemedicinskih radnika.

- U Kikindi je aktivan 721 slučaj, od toga 19 dece, ali je dobro da su sva na kućnom lečenju i dobrog opšteg stanja. U Senti je obolelo 97, u Novom Kneževcu 58, Kanjiži 55, Adi 32, a Čoki 26. Situacija se pogoršava iz dana u dan, jer se kovid ambulantama na pregled javlja sve veći broj građana sa simptomima, pa je i velika gužva. Zdravstveni sistem je preopterećen, posebno u Kikindi, Senti i Kanjiži, gde ima obolelih medicinskih radnika. Zbog toga je naš neprestani savet da se poštuju mere zaštite, da se nose maske i da se ljudi ne okupljaju. Preporka je da se svi ograničimo samo na kućne, porodične kontakte, a eliminišu posete i druženja – kaže dr Sandra Radlović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Kikindi.

Foto: Rada Šegrt

 

Na lečenju u Opštoj bolnici u Kikindi trenutno je 37 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Već nedelju dana na mehaničkoj ventilaciji je žena od 53 godine, koja nije imala prethodne hronične bolesti, ali je ekstremno gozajna.

- Drugi pacijent koji je na respiratoru ima 57 godina i nije imao karton hroničnih oboljenja. Međutim, tokom dijagnostike u bolnici otkriveno je da ima horničnu limfocitnu leukemiju – objasnio je doktor Mirko Stojisavljević, direktor bolnice.

ČETIRI KOVID AMBULANTE

U Kikidni su aktivne četiri kovid ambulante. Tri u Domu zdravlja, od čega su dve u Svetosavskoj ulici. Jedna za prve, a druga za kontrolne preglede i jedna u Mikronaselju. Sve tri rade do 22 sata. Četvrta je u bolnici i radi neprekidno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)