SRUŠEN POSLEDNJI SIMBOL ČUVENE FABRIKE : Pod bagerima velelepni dimnjak, simbol vekovne industrijalizacije Užica

N. Janković

18. 11. 2020. u 10:48

СРУШЕН ПОСЛЕДЊИ СИМБОЛ ЧУВЕНЕ ФАБРИКЕ : Под багерима велелепни димњак, симбол вековне индустријализације Ужица

Foto: N.J.

NIŠTA više ne podseća na činjenicu da je Užice nekada bilo grad tekstilaca, rušenje fabrike "Cveta Dabić" u poslednjoj je fazi, a na meti bagera se posle hiljada kvadratnih metara proizvodnih pogona našao i simbol modernizacije grada - visoki dimnjak davno ugašenog industrijskog giganta.

Na prostoru od oko jednog hektara kompanija MPP "Jedinstvo" izgradiće stambeno - poslovni kompleks.

Inicijative i predlozi da se od nekadašnjeg fabričkog zdanja sačuva makar visoki dimnjak, kao podsetnik na prošla vremena, nisu se uklopile u projekat nove stambeno - poslovne celine. Tako je započeto rušenje ovog simbola grada, ali i ženskog preduzetništva, poslovnog uspeha i emncipacije.

Podsetimo, užički trgovci Mališa Atanacković, Jovan Golubović, Aleksa Popović i Tomo Naumović, zajedno sa ovdašnjim industrijalcima osnovali su 1897. "Tkačku radionicu", kao akcionarsko društvo. Bio je to početak industrijalizacije u ovom delu Srbije. Od 1946. fabrika je nosila ime Cvete Dabić, radnice u tkačnici, koja je 1942. streljana u logoru na Banjici.

Nacionalizovana fabrika imala je izvozni program za zapadnu Evropu, bila je veliki, ne samo užički, "brend".

Devedesetih godina prošlog veka, uporedo sa raspadom tadašnje države, počinje i sunovrat fabrike. Bankrot je proglašen tek 2006. godine, a vlasnik postaje MMP "Jedinstvo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Deksa

18.11.2020. 11:47

Mogli su da ga ostave kao simbol. Tako je kod nas u Rakovici na mestu gde je bila fabrika Rekord. Sad je trzni centar a dimljak sluzi za reklamu.

srbija brale

18.11.2020. 11:56

svugde u svetu fabricki dimnjaci su pod zastitom drzave.ako sruse fabriku-dimnjak ostaje.to je zbog toga sto je njihova konstrukcija vrlo slozena i teska i sami po sebi su simbol necijeg majstorstva.