ČUVA IMANJE I SRPSKU ZEMLJU: Mladi Dalibor Gajić iz Bača odlazak na rad u inostranstvo prepustio roditeljima

Z. Rajić

16. 11. 2020. u 07:44

MLADI Dalibor Gajić iz Bača nije, poput mnogih vršnjaka, otišao za poslom u inostranstvo, nego je to prepustio svojim roditeljima, a on je ostao da brine o porodičnom imanju i pomaže poljoprivrednicima u opštini, kao i da čuva svetu srpsku zemlju na Kosmetu.

ЧУВА ИМАЊЕ И СРПСКУ ЗЕМЉУ: Млади Далибор Гајић из Бача одлазак на рад у иностранство препустио родитељима

Foto privatna arhiva

Daliborovi otac i majka od prošle godine rade u Nemačkoj, a on kod kuće gaji jagode i kupine, pravi kupinovo vino i bavi se ovčarstvom. Zaposlen je u Opštinskoj upravi kao savetnik u Sektoru za poljoprivredu, a aktivan je kao član humanitarnih organizacija "Svi za Kosmet" i "Srbi za Srbe".

- Otac, koji je radio kao kamiondžija, a posle toga se 20 godina bavio poljoprivredom, otišao je u Nemačku da zaradi za starost, jer su poljoprivredne penzije u našoj zemlji vrlo niske, svega 6.000-7.000 dinara. S njim je pošla i majka, koja tamo radi na kalemljenju biljaka, a on je vozač u "mercedesu". Ja vodim domaćinstvo, ubeđen da, kad se za nešto trudiš, nagrada mora stići - kaže Dalibor.

Na pola hektara Gajići su posadili jagode, a na petini kupine. Ostatak od oko dva-tri hektara okućnice zauzima bilje za ishranu ovaca.

- Jagode preko lokalne zemljoradničke zadruge odlaze u Rusiju, gde potražnja stalno raste.

Majka je poželela da imamo kupine za džem i sok, ali je otac nabavio 1.600 sadnica, pa smo počeli da pravimo i vino - prve godine 30, sledeće 300, a ja sam prošle godine proizveo 700 i ove 1.000 litara. Recept za kupinovo vino, potpuno prirodno, bez hemije, dobio sam od bake mog školskog druga, koja je izbegla iz Zapadne Slavonije - priča Dalibor.

Vino u Visokim Dečanima

Dalibor je ponosan što se kupinovom vinu iz njegove radinosti, koji je odneo kao poklon, obradovao otac Sava, iguman manastira Visoki Dečani, gde se proizvodi čuveno vino iz vinogorja u Velikoj Hoči.

Foto privatna arhiva

Dalibor je diplomirao na smeru za zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, ali pošto u struci nema posla, njegova ambicija je da otvori vinski podrum. Cilj mu je da brendira kupinovo vino sa zanimljivom idejom iz nacionalne istorije.

Sa braćom i sestrama iz organizacije "Svi za Kosmet" Dalibor obilazi manastire, spomenike i srpske enklave u našoj južnoj pokrajini. Zamolio je da priča o njemu ne prođe bez apela čitaocima da pošalju SMS 1 na 4030 i tako doniraju 100 dinara za borbu protiv siromaštva na Kosmetu. Posredstvom HO "Srbi za Srbe" Dalibor je uključen i u pomoć srpskim višečlanim porodicama širom Balkana.

Radni dan ovog momka ponekad traje od 5 do 22 sata, jer je vrlo zauzet i oko stada od 46 umatičenih ovaca, vrlo kvalitetne il de frans rase, za čiji uzgoj dobija državnu subvenciju od 7.000 dinara po grlu. Pored svega, postiže i da igra folklor u KUD "Mladost" iz Bača.

- Puno je obaveza, ali ću naći vremena i da poslušam oca, koji me tera da se oženim - kaže Dalibor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)