LOME KAMENAC U SLAVINAMA: Voda u Odžacima jedna je od najlošijih u Zapadnobačkom okrugu, vlast okreće list

Z. Rajić

09. 11. 2020. u 06:47

LOKALNA samouprava u Odžacima namerava da poboljša kvalitet vode za piće, najlošije u Zapadnobačkom okrugu. U šest od devet naselja u odžačkoj opštini na snazi je zabrana korišćenja vode iz vodovoda zbog prekomernih doza arsena, a još dva sela su dobila eko-česme zbog čestog prisustva patogenih bakterija u vodovodu.

ЛОМЕ КАМЕНАЦ У СЛАВИНАМА: Вода у Оџацима једна је од најлошијих у Западнобачком округу, власт окреће лист

Sastanak opštinara sa projektantima

U samim Odžacima su zbog previsokih koncentracija arsena zatvoreni duboki bunari i aktivirani plići, u kojima se pojavio višak gvožđa, radi čega je izgrađena fabrika vode. Ono što je bilo nemoguće odstraniti je kamenac, jer je voda u Odžacima ekstremno tvrda.

Dr Ljiljana Sokolova Đokić, specijalista higijene i dugogodišnji stručnjak regionalnog Zavoda za javno zdravlje u Somboru, predočila je da normalna tvrdoća vode iznosi od 8 do 10 stepeni, a u vodovodnoj mreži u Odžacima preko 30 stepeni, što uništava bojlere i veš-mašine, ali i pumpe za distribuciju vode.

- Kamenac vodi daje neprijatan ukus, usporava kuvanje pojedinih vrsta povrća u njoj i oštećuje sanitarije. Zasad nije dokazano da kamenac direktno ugrožava zdravlje, ali, s druge strane, voda je namirnica, i od njenog sastava zavisi kakvi će se minerali taložiti u našem organizmu - ukazala je dr Sokolova Đokić.

Na poziv predsednika Opštine Gorana Nikolića, u Odžacima su ovih dana boravili projektanti novosadskog preduzeća "Hiding", specijalizovanog za tehničko savetovanje u oblasti hidro-objekata. Tema sastanka bila je izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju fabrike vode.

- Predstavljena je buduća tehnologija tretmana sirove bunarske vode na vodozahvatu u Odžacima, čijom bi primenom trebalo da se postigne njena higijenska ispravnost. Urađenim projektom konkurisaćemo za finansijsku podršku na višim nivoima vlasti kako bismo konačno otklonili višegodišnji problem u snabdevanju vodom - rekao je Nikolić.

POLITIČKO (NE)OMEKŠAVANjE

U JKP "Usluga" navode da su u Fondu za kapitalna ulaganja (FKU) bila odobrena 62 miliona dinara za projekat omekšavanja vode u Odžacima. Investicija, kako objašnjavaju, nije realizovana jer je FKU, kojim je rukovodio DS, prekinuo saradnju kad je početkom 2014. godine lokalnu vlast u Odžacima preuzeo SNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega