"NOVOSTI" SAZNAJU: Novi protokol za izlazak na groblja na KiM za Mitrovdanske zadušnice - U NEKIM MESTIMA POTPUNO ZABRANJEN IZLAZAK

D.Z.-J.S.

06. 11. 2020. u 16:22

MITROVDANSKE zadušnice na Kosovu i Metohiji biće prema saznanjima “Novosti” obeležene pod pojačanim merama policijske zaštite ali i policijske kontrole.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Нови протокол за излазак на гробља на КиМ за Митровданске задушнице - У НЕКИМ МЕСТИМА ПОТПУНО ЗАБРАЊЕН ИЗЛАЗАК

Foto: N. Skenderija

Naime, kako saznaju Novosti iz policijskih izvora zbog novouvedenih mera u cilju zaštite spečavanja širenja korona virusa, a pre svega zabrane okupljanja, zadušnice će u zavisnosti od sredina biti obeležene simbolično dok su u pojedinim sredinama na KiM potpuno i otkazane.

NOVE MERE

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije na Kosovu, Komitet za procenu i koordinaciju situacije oko kovida-19 u petak (danas) je predložio niz mera od kojih jedna predviđa zatvaranje svih poslovnih subjekata i preduzeća, tržnih i rekreativnih centara, supermarketa, ugostiteljskih objekata na čitavom Kosovu od petka u 20.00 časova, do ponedeljka u 05.00 časova.Inače, prema navodima prištinskih elektrosnkih medija, od zatvaranja će biti izuzeti pekare, apoteke, male pijace, pumpe za gorivo kao i javne i privatne zdravstvene ustanove za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i prodaju osnovnih životnih namirnica.

- Zbog zabrane okupljanja većeg broja od pet lica svakako nije preporučljiv odlazakna groblja ali jasno je da se ljudima ne može zabraniti poseta grobova svojih sordnika. Zato će svakako policija opominjati i kontrolisati da ne bude većih okupljanja ali i da li se koriste zaštitne mere - saznajemo u tzv. kosovskoj policiji dok je prema poslednjoj odluci kosovskog Ministarstva zdravlja, koja je donešena u nedelju dozvoljeno da građani učestvuju u verskim ceremonijama i aktivnostima u verskim objektima i van njih, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja kovid -19.

Merenje temperature je obavezno za sve po ulasku u verske objekte. Zbog toga će prema nezvaničnim saznanjima građanima u većini sredina biti dozvoljen izlazak na groblje, bez dužeg zadržavanja, nošenja hrane i okupljanja velikog broja članova ali će nezvanično, građanima biti dozvoljeno da upale sveću kraj grobova svojih svojih najmilijih.

Međutim, u nekim sredinama poput Kosovske Kamenice pozivaju na neizlazak na groblja zbog situacije sa korona virusom a predstavnici policije Kosova obavestili su članove lokalnih saveta da su zadušnice zabranjene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja