ODATA POŠTA ŽENAMA ŠKOTSKE U VRANJU: Heroine lečile ranjene vojnike tokom Prvog svetskog rata

J.S.

24. 10. 2020. u 16:17

NA platou ispred Doma zdravlja, kraj spomenika “Žene Škotske” danas je odata je počast heronima koje su lečile ranjene vojnike i ovdašnje stanovništvo tokom Prvog svetskog rata. Ovom prilikom, gradonačelnik dr Slobodan Milenković najpre je podsetio na strahote i ogromna stradanja tokom Velikog rata, koje nisu mimoišle ni Srbiju.

ОДАТА ПОШТА ЖЕНАМА ШКОТСКЕ У ВРАЊУ: Хероине лечиле рањене војнике током Првог светског рата

Foto: J.S.

-    Srbija je u ovom svetskom sukobu pretrpela nesagledive posledice. A njen siroti jug i Vranje, bili su itekako pogođeni razaranjem. U mesecima nakon Prvog svetskog rata, Grad je praktično bio bez lekara. U Vranje tada dolaze pripadnice Bolnice škotskih žena ili kako su ih Vranjanci zvali “Jedinica Amerika”, predvođene doktorkom Izabel Emsli Haton”, rekao je gradonačelnik.


Hrabre žene Škotske postavile su temelje zdravstvenog sistema u Vranju. One su lečile  ranjenike, povratnike sa Solunskog fronta i hrabro se borile protiv epidemija Španskog gripa, a potom i pegavog tifusa. Jedanaest lekara i 40 medicinskih sestara, najzaslužniji su za obnovu rada vranjske Bolnice.

Foto: J.S.

 


-    Dr Izabel Emsli Haton i njene saradnice pamtimo i čuvamo kao svoje. Kao jedne od naših. Bez sumnje, ono što su Žene Škotske učinile za naše pretke, hrabre borce sa fronta, jedan je od najsvetlijih primera u istoriji našeg grada - dodao je gradonačelnik.

Na spomenik „Žene Škotske“ vence su položili  rukovodoci grada, predstavnici vojske, Zdravstvenog centra kao i delegacije boračkih organizacija, i Medicinske škole koja nosi ime dr Izabel Emsli Haton.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!