DA LI STE ZNALI: Jedna fontana u Vršcu nekada je bila omaž Panonskom moru (FOTO)

J. J. BALjAK

17. 10. 2020. u 09:17

FONTANA sa skulpturom tri ribe, koja se nalazi na Trgu Pobede u Vršcu, u narodu poznatijem kao Majmunsko ostrvo, nekada je izgledala potpuno drugačije i predstavljala je omaž nestanku Panonskog mora.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Једна фонтана у Вршцу некада је била омаж Панонском мору (ФОТО)

Foto: J. J. BALjAK

Ceo taj trg, koji je građen sedamdesetih godina prošlog veka, bio je osmišljen kao svojevrsno  umetničko delo. Trodelna kompozicija prikazivala je kako Panonsko more Dunavom otiče u Crno more.

Sadašnja fontana je predstavljala Panonsko more, a skulptura isprepletanih riba bogatstvo podvodnog sveta. Iz nje je voda dalje tekla mermernim kanalom, koji je simbolizovao Dunav, i ulivala se u bazen na drugom kraju tgu, tj. u „Crno more“.

Međutim, ovaj projekat Bogdana Jovanovića Bode nikada nije zaživeo u željenom obliku, a sama fontana je radila samo prvih godina. Zbog te činjenice, prilikom prve rekonstrukcije trga, „Crno more“ je pretvoreno u travnjak, a pre tri godine, tokom kompletnog preuređenja te javne površine, nestao je i vidno oštećeni „Dunav“. Suprotno prirodnom sledu događaja, „preživelo“ je samo „Panonsko more“.

Foto: Udruženje Feliks Mileker

 

Zaslugom vršačkog komunalnog preduzeća, posle četiri decenije fontana je konačno proradila 2018. godine. Iako je bila u groznom stanju, a vodovodni sistem zastareo i zarđao, uspeli su da je ožive. U levi bazen su dodali i nove vodoskoke, a pojedine delove popločali kamenim kockama, koje su bile simbol starog Vršca.

Danas je to omiljeno mesto za okupljanje penzionera i roditelja sa malom decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!