DA LI STE ZNALI: Jedna fontana u Vršcu nekada je bila omaž Panonskom moru (FOTO)

J. J. BALjAK

17. 10. 2020. u 09:17

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Једна фонтана у Вршцу некада је била омаж Панонском мору (ФОТО)

Foto: J. J. BALjAK

FONTANA sa skulpturom tri ribe, koja se nalazi na Trgu Pobede u Vršcu, u narodu poznatijem kao Majmunsko ostrvo, nekada je izgledala potpuno drugačije i predstavljala je omaž nestanku Panonskog mora.

Ceo taj trg, koji je građen sedamdesetih godina prošlog veka, bio je osmišljen kao svojevrsno  umetničko delo. Trodelna kompozicija prikazivala je kako Panonsko more Dunavom otiče u Crno more.

Sadašnja fontana je predstavljala Panonsko more, a skulptura isprepletanih riba bogatstvo podvodnog sveta. Iz nje je voda dalje tekla mermernim kanalom, koji je simbolizovao Dunav, i ulivala se u bazen na drugom kraju tgu, tj. u „Crno more“.

Međutim, ovaj projekat Bogdana Jovanovića Bode nikada nije zaživeo u željenom obliku, a sama fontana je radila samo prvih godina. Zbog te činjenice, prilikom prve rekonstrukcije trga, „Crno more“ je pretvoreno u travnjak, a pre tri godine, tokom kompletnog preuređenja te javne površine, nestao je i vidno oštećeni „Dunav“. Suprotno prirodnom sledu događaja, „preživelo“ je samo „Panonsko more“.

Foto: Udruženje Feliks Mileker

 

Zaslugom vršačkog komunalnog preduzeća, posle četiri decenije fontana je konačno proradila 2018. godine. Iako je bila u groznom stanju, a vodovodni sistem zastareo i zarđao, uspeli su da je ožive. U levi bazen su dodali i nove vodoskoke, a pojedine delove popločali kamenim kockama, koje su bile simbol starog Vršca.

Danas je to omiljeno mesto za okupljanje penzionera i roditelja sa malom decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bane

18.10.2020. 10:04

U Vrscu je unisteno skoro sve, u poslednjih 30 godina! Nesposobni ljudi, koji su gledali samo svoj interes a ne i interes gradjana, vodili su i vode ovaj grad! Poruseni su objekti koji su bili pod zastitom drzave. Gradi se bez dozvole, i ko gde stigne, bez plana... "Rodjaci, kumovi, prijatelji" ljudi na vlasti su dobijali tendere i postepeno unistavali nas lepi Vrsac!!! Centar je loše našminkan, a ostale ulice, fasade izgledaju katastrofalno!!! SRAMOTA! Naravno nikada niko nije odgovarao! Vrsac - SLEPA varoš (nekada Vrsac lepa varos).