KUĆE ZA ROME IZ EU FONDA: Grad Vršac rešava problem neuglednog i nebezbednog romskog naselja u Vojvode Stepe

J. J. BALjAK

17. 10. 2020. u 09:09

NEUGLEDNO romsko naselje u Ulici Vojvode Stepe Stepanovića u Vršcu, već dve decenije predstavlja pravo ruglo na ulazu u grad iz pravca Rumunije, a naročito otkako je odmah prekoputa otvoren veliki ritejl-park.

КУЋЕ ЗА РОМЕ ИЗ ЕУ ФОНДА: Град Вршац решава проблем неугледног и небезбедног ромског насеља у Војводе Степе

Ovako će izgledati novo naselje

Osim toga, ruinirani objekat predstavlja i ozbiljnu opasnost po devet porodica, koje tu žive bespravno i na svoju odgovornost, zbog čega je lokalna samouprava pre dve godine krenula da rešava taj problem.

Gradske vlasti uveliko rade na projektu izgradnje novog naselja za socijalno stanovanje, u kom bi, za početak, stambeno bilo zbrinuto 20 romskih porodica i drugih marginalizovanih društvenih grupa. Za te namene su opredelili parcelu od oko dva hektara, koja se nalazi na kraju Margitske ulice, između stare pruge za Zrenjanin i nedavno uređenog potoka Mesić.

- Za ove dve godine smo sredstvima iz gradskog budžeta urbanistički i infrastrukturno uredili to gradsko građevinsko zemljište, a sada smo pri kraju dobijanja neophodnih dozvola, kako bismo mogli da učestvujemo na predstojećem namenskom konkursu EU. Očekujemo da ćemo tu dobiti sredstva za ovaj kapitalni projekat - kaže Tatjana Nikolić, pokrajinski poslanik iz Vršca i član mobilnog tima za socijalnu inkluziju Roma.

Ideja je da se tu sagradi 20 jednospratnih kuća, koje bi ostale u vlasništvu grada. Korisnicima bi bile izdavane u zakup putem konkursa, bez mogućnosti da ih jednog dana otkupe, kao što je to slučaj sa stanovima za izbeglice.

- Predviđeno je da stanovnici novog naselja budu u stalnom kontaktu sa našom koordinatorkom za romska pitanja, koja će voditi računa o tome kako se oni ophode prema gradskoj imovini - dodaje Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu. - Uporedo ćemo romsku decu, kroz projekat inkluzije koji već radimo u saradnji sa SKGO, uključivati u škole, socijalizovati ih i od najranijih uzrasta učiti pravim vrednostima i kulturi stanovanja.

Ukoliko sve bude po planu, romske porodice će se u nove kuće useliti u naredne dve godine. Prema urbanističkom planu, u novom naselju će biti mesta za još 18 stambenih jedinica, što će biti predmet budućih projekata.

VIŠE NEGO NA POPISU

PREMA poslednjem popisu u Vršcu ima 1.200 Roma, mada se procenjuje da ih je oko 2.000. Svi oni žive u tri gradska romska naselja - Balata, Mali rit i Stepa Stepanović, kao i u 12 podnaselja u selima. Većina su korisnici socijalne pomoći i nemaju nijedan dan radnog staža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!