ZAGRMEĆE TRUBE U GUČI: U sredu u Dragačevu obeležavanje 60 godina od osnivanja Sabora trubača

V. ILIĆ

13. 10. 2020. u 18:11

IAKO zvanično Sabora trubača u Guči ove godine zbog opasnosti od širenja korona virusa neće biti, u sredu će, na Pokrov presvete Bogorodice, u dragačevskoj prestonici, ipak, biti obeleženo 60 godina od osnivanja najveće trubačke fešte na svetu.

ЗАГРМЕЋЕ ТРУБЕ У ГУЧИ: У среду у Драгачеву обележавање 60 година од оснивања Сабора трубача

Foto: Arhiva

Gučom će, baš kao i u dane Sabora, u sedam ujutru prodefilovati tri orkestra, prošlogodišnji pobednici, među kojima će biti i orkestar Siniše Stankovića koji se lane okitio "Zlatnom trubom", darom "Večernjih novosti", koje su uz Sabor od njegovog osnivanja.

Ispoštovaćemo sve norme propisane za ovakvo stanje u društvu, počev od broja okupljenih, pa do zaštitnih mera. Posle budulice, u 10 sati na saborski jarbol kod spomenika trubaču biće podignuta zastava Dragačevskog sabora, i tu čast daćemo Draganu Jovanoviću Lafu, koji je sa svojim orkestrom iz Dljina pobedio upravo na prvom Saboru, pre skoro šest decenija - rekao nam je Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani i čelnik Saborskog odbora.

Nakon što se saborska zastava bude zavijorila u centru varošice, uslediće dodela povelja Kulturno - prosvetne zajednice Srbije, dok je u 15 sati planiran prigodan program ispred Centra za kulturu u varošici. Za sredu su prigodan program pripremili i Kulturno - prosvetna zajednica Srbije, kao i novosonovano Udruženje trubača Srbije. Prema njihovom programu, prvo će biti održan parastos umrlim trubačima, osnivačima i ostalim saborašima, novinarima, i svima onima koji su dopribeli stvaranju najveće trubačke manifestacije na svetu, a više nisu među živima (11.30 časova), potom sledi izložba radova samoukih dragačevskih slikara i vajara (12 sati), pa predstavljanje monografije "Šezdeset godina Dragačevskog sabora trubača u Guči", čiji su autori Nikola Nika Stojić, Radovan M. Marinković, Joviša M. Slavković i Zoran Marinković.

Zatim će povelje KPZ Srbije biti uručene Nikoli Stojiću i Stanojli Jovanović, osnivačima Sabora, Draganu Jovanoviću, Predragu Broćiću Daču, najčuvenijem kafedžiji Dragačeva i Crkvi Svetog Arhangela Gavrila. Da podsetimo, Opštinsko veće Lučana nedavno je obrazovalo novi Umetnički savet Kulturnog centra u Guči, na čijem je čelu Živorad Ajdačić, reditelj i književnik, zamenik je akademik Matija Bećković a članovi Milojko Kaloserović (pesnik), Ljiljana Kovačević (akademski slikar) i Dragiša Gavrilović (koreograf). Obrazovan je i novi programski savet Kulturnog centra na čelu sa profesorem dr Draganom Stanićem, predsednikom Matice srpske, zamenik predsednika je Miljana Kaplarević, a članovi Ivana Stojanović (ekonomista), Snežana Šaponja Ašanin (etnolog) i Jelena Joković (etnomuzikolog).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC:Ukinuta zabrana poseta pacijentima