BUDžET TANjI, A GREJANjE SKUPLjE: Skupština grada u Požarevcu juče usvojila pandemijom iznuđeni rebalans lokalne kase

D. NOVKOVIĆ

13. 10. 2020. u 11:55

БУЏЕТ ТАЊИ, А ГРЕЈАЊЕ СКУПЉЕ: Скупштина града у Пожаревцу јуче усвојила пандемијом изнуђени ребаланс локалне касе

Foto SG u Požarevcu

ODBORNICI Skupštine grada u Požarevcu su usvojili Odluku o rebalansu budžeta koji je smanjen za oko 139 miliona dinara.

Do ovakvog epiloga je dovela činjenica da se - zbog još aktuelne pandemije - beleži smanjen priliv sredstava u gradsku kasu, a najveća "oseka" je registrovana kod naknade zbog emisije štetnih gasova - oko 188 miliona manje od planiranog. Izostalo je i približno 110 miliona koliko je trebalo da bude naplaćeno po osnovu poreza na zarade, pa su - posle pomenutog rebalansa - ukupni rashodi i izdaci planirani u iznosu od pet milijardi 184 miliona i 282.319, dok će Gradskoj opštini u Kostolcu biti "preneto" bezmalo 350 miliona dinara.

Požarevljanima će, međutim, znatno važnija biti informacija o tome da su, pored prihvatanja predloženog rebalansa, odbornici u srcu Braničeva usvojili i Odluku o poskupljenju isporuke toplotne energije. U zavisnosti od površine koja se greje, povećanje će iznositi od 250 do 600 dinara.

Dom zdravlja - republički

Jučerašnje zasedanje je obeležilo i usvajanje Odluke o prestanku osnivačkih prava ovdašnje lokalne samouprave nad Domom zdravlja, s obzirom na to da ova medicinska ustanova prelazi u nadležnost Republike.

Komentarišući ovaj potez, gradonačelnik Saša Pavlović je istakao podatak da je Požarevac među gradovima sa najjeftinijem grejanjem u Srbiji.

- Za toplotu u stanu od 50 kvadrata ovde se godišnje plaća 26.262 dinara, dok je u Beogradu za to isto potrebno 65.000, u Novom Sadu 53.000, u Smederevu 62.000, u Kragujevcu 50.000... Po ceni grejanja, mi smo najbliži Obrenovcu, gde godišnji trošak po ovom osnovu iznosi 27.552 dinara - tvrdi Pavlović.

Prvi čovek Požarevca naglašava i to da se u mnogim gradovima tokom noći obustavlja isporuka toplotne energije, dok se kvadrati u ovom gradu zagrevaju neprekidno, tokom svih 24 sata.

Većinom glasova, odbornici su izglasali još izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća "Ljubičevo", "Komunalne službe" i "Vodovod i kanalizacija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)