NA TARI OTKRIVENA RETKA ŽIVOTINJA: Do sada nije viđena u Srbiji, vetar nam doneo sibirsku lepoticu

Novosti online

08. 10. 2020. u 21:35

VRSTA prelepe ptice koja do sada nije primećena u Srbiji i koja naseljava azijska prostranstva, uhvaćena je u utorak u šumama Tare.

НА ТАРИ ОТКРИВЕНА РЕТКА ЖИВОТИЊА: До сада није виђена у Србији, ветар нам донео сибирску лепотицу

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Prilikom redovnog praćenja seobe i prstenovanja ptica, koje danima unazad rade biolozi NP „Tara“, Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Društva za proučavanje ptica, ornitolozi Nenad Spremo i Dejan Đapić pronašli su na Tari i uhvatili primerak mlade sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus).

Staništa u Rusiji, Mongoliji, Japanu...

Reč je o vrsti čija najveća prirodna staništa se nalaze u Rusiji i Mongoliji, a ima ih i u Japanu u i na Korejskom poluostrvu.

Sibirska plavorepka, kažu u NP „Tara“, do sada je hvatana svega nekoliko puta u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, ali nikada u Srbiji.

Odakle je ova ptica stigla na Taru, kao i da li na ovoj planini ima još jedinki iste vrste, nije poznato.

Foto: Depositphotos

- Pretpostavka je da su sibirsku plavorepku koja je posle hvatanja prstenovana, kao i primerke nekih drugih vrsta azijskih ptica koji su ranije zaticani na Tari, ili doneli vetrovi ili je zalutala tokom seoba u Afriku, - kaže za „Blic“ Ranko Milanović, u NP „Tara“ zadužen za odnose sa javnošću.

Tara je stanište oko 140 vrsta ptica, među kojima ima i mnogo retkih, poput surog orla, dugorepe sove i male, najmanje evropske sove, čija veličina je oko 15 centimetara. Prethodnih godina, kažu na Tari, prstenovano je nekoliko hiljada ptica, ali zalutala sibirska plavorepka je najzanimljivija vrsta koja je do sada registrovana.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)