OD SMRADA NE MOŽE DA SE ŽIVI: Ne prestaju muke meštana Konareva kod Kraljeva zbog zatrpanog odvodnog kanala u tom naselju

G. ĆIROVIĆ

02. 10. 2020. u 16:46

ZBOG zapušenog, pa čak i potpuno presečenog atmosferskog odvodnog kanala, u jednom delu kraljevačkog prigradskog naselja Konarevo formirala se velika močvara do vrha napunjena fekalijama iz koje se širi nesnosan smrad, pa su ovdašnji meštani opravdano zabrinuti i za svoje i za zdravlje porodica.

ОД СМРАДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЖИВИ: Не престају муке мештана Конарева код Краљева због затрпаног одводног канала у том насељу

Foto G. Šljivić

Prema njihovim rečima, problem je nastao zbog samovolje i inata pojedinih komšija kroz čiji je posed najveći odvodni kanal prolazio. Pre oko godinu i po dana kanal je upravo na njihovom zemljištu presečen, pa se i atmosferska i fekalna kanalizacija, nemajući gde da oteknu, skupljaju na jednom mestu.

- Od smrada ne može da se živi! Pod prozorom nam je močvara, žabljak, leglo pacova i zaraze! Taj kanal za atmosfersku kanalizaciju postoji više od šest decenija, ali se poslednjih nekoliko godina u njega ulivaju i fekalije iz novoizgrađenih naselja. Komšije su ga svojevoljno zatrpale i tako ugrozile najmanje deset domaćinstava, a bojim se da će ih biti i više - ogorčeno priča Radul Dražinac (72), meštanin Konareva.

Slično govore i ostali meštani dodajući da su, praktično, postali taoci komšijske samovolje i nemara.

- Prilikom nedavnih poplava fekalije su plivale po obližnjim dvorištima i ulici. Nama pored postojeće kanalizacije idu fekalije zato što su iz novoizgrađenih kuća cevi samo sprovedene do odvodnog kanala, a ne u kanalizacionu mrežu. Da li je to normalno u 21. veku - pitaju se meštani. - Ubeđivali smo se sa komšijama da dozvole da se kanal očisti i proširi kako bi voda i fekalije nesmetano oticali. Iako je to svima u interesu, ni do danas nismo naišli na razumevanje.

Rešenje problema, kako kažu, nisu pronašli ni obijajući pragove gradskih i republičkih inspekcija.

- Svuda gde smo bili rekli su nam da nisu nadležni jer je u pitanju privatan posed - naglašavaju meštani Konareva. - Zato smo odlučili da presavijemo tabak i pravdu potražimo na sudu. Hteli smo lepim, ali to nije bilo moguće, pa sada neka sud preseče.

Ogorčeni meštani Konareva / Foto G. Šljivić

BEZ SAGLASNOSTI VEZANE RUKE

IMALI smo sastanak sa meštanima Konareva koji su nam izneli svoj očigledan i veliki problem, ali mi ništa ne možemo da uradimo dok se ne reše imovinsko-pravni odnosi, odnosno bez saglasnosti vlasnika zemljišta. Čim budemo imali njihovu saglasnost u najkraćem roku ćemo uputiti mašine da otpuše i prošire sporni kanal - pojašnjava Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređenje građevinskog zemljišta u Kraljevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju