NAJBLIŽI BANKOMAT UDALJEN 16 KILOMETARA: Žitelji Bačkog Brestovca ogorčeni jer više nemaju gde da podižu gotovinu

Z. Rajić

26. 09. 2020. u 21:52

ŽITELjI Bačkog Brestovca u opštini Odžaci, ostali su ovih dana bez jedinog bankomata u selu, koji je zamenjivao banku, ugašenu pre devet godina.

НАЈБЛИЖИ БАНКОМАТ УДАЉЕН 16 КИЛОМЕТАРА: Житељи Бачког Брестовца огорчени јер више немају где да подижу готовину

Foto P. D.

Meštani su sada prinuđeni da gotovinu podižu u 16 kilometara udaljenim Odžacima.

Sekretar Mesne zajednice Slavko Beljanski, kaže da su u ekspozituri NLB banke u Odžacima pominjali da će bankomat u Bačkom Brestovcu biti uklonjen do kraja septembra, ali napominje da su klijenti u selu ipak zatečeni što je to učinjeno početkom jeseni, kad je bankomat najpotrebniji, posle žetvenih radova.

- To je period kada poljoprivrednicima stiže novac za predat rod skinutih useva, a oni sad ne mogu da ga podignu tamo gde žive i rade jer je banka jednostavno sklonila bankomat, ne dajući o tome nikakvo zvanično obaveštenje. U selu sa oko 3.000 stanovnika ima više od 100 registrovanih gazdinstava, a osim toga i preko 800 penzionera, na desetine preduzetnika i nekoliko stotina drugih korisnika bankarskih usluga - naveo je Beljanski.

RAČUNI I PODRŠKA

U EKSPOZITURI NLB banke u Odžacima, rečeno je da nisu nadležni da objašnjavaju zašto je bankomat uklonjen, a iz centrale u Beogradu nije stigao obećani odgovor. Zanimljivo je da je u septembru prošle godine, prilikom otvaranja novih prostorija ekspoziture u Odžacima, Vlastimir Vuković, član IO NLB banke, istakao da svaki drugi stanovnik opštine Odžaci ima račun u ovoj banci, "što dovoljno govori o potrebi da NLB bude podrška privredi i građanima u ovoj sredini".

Penzioner Tihomir Katić ističe da su stariji meštani posle uklanjanja bankomata izloženi maltretiranju.

- U opštini ne postoji međumesni autobuski saobraćaj, pa ljudi moraju da angažuju taksi-službu ili da se snalaze na druge načine kako bi otišli u Odžake po svoja primanja. A tamo ih čeka stajanje u redu sa maskama. To je velik napor, a i rizično je za one koji su bolesni - napominje Katić.

Foto Z. R.

NLB banka je pre devet godina zatvorila svoju ispostavu u Bačkom Brestovcu, a peticija sa 1.000 potpisa i ulični protest nisu pomogli da banka promeni svoju odluku.

- Zato smo rešili da se obratimo drugoj ustanovi - filijali Vojvođanske banke u Odžacima, sa zahtevom, koji je u razmatranju, da postavi svoj bankomat na zidu na kojem je bio i prethodni, za šta nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja, a mesto je u centru sela, sa odličnim pristupom - velikim parkingom i širokim trotoarom - rekao je Beljanski.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024