NEZAPAMĆEN ROD: Ratari u pirotskom kraju prezadovoljni rodom kukuruza

V. Ć.

18. 09. 2020. u 14:36

NA pojedinim njivama u pirotskom kraju, na kojima je kvalitetno zemljište i gde je primenjena puna agrotehnika, ove godine prinos kukuruza biće fantastičnih 10 tona po hektaru!

НЕЗАПАМЋЕН РОД: Ратари у пиротском крају презадовољни родом кукуруза

Foto: V. Ćirić

Ovo su konstatovali stručnjaci PSSS u ovom gradu koji su, nas vojim oglednim parcelama organizovali tradicionalnu manifestaciju "Dan polja kukuruza". 

Prema rečima Srđana Vidanovića, stručnjaka ove  intitucije, godina je izuzetno pogodovala  kukuruzu, a najbolji rezultati su na kvalitetnom zemljištu, na kome je  primenjena puna agrotehnika, i odabrano pravo seme.

- Ove godine kukuruz je dobar i tamo gde  obično svake godine prisilno sazri. Vremenske prilike  su bile takve da smo imali česte i ravnomerno raspoređene padavine. Rod u suvom zrnu biće preko 5  tona po hektaru u proseku-kaže ovaj stručni saradnik za ratarstvo. Prema njegovim rečima pod kukuruzom u ovom kraju je oko 10 hiljada hektara i još 2,5 hiljade po silažnim kukuruzom koji je ove sezone takođe bio  u odličnom stanju i koji je skinut. Na oglednim parcelama PSSS u Barju, nadomak Pirota prosečan prinos je između 6 i 8 tona po hektaru.

Nebojša Lazarević, stručni saradnik Instituta za kukuruz "Zemun polje", kazao je da je pod ovom kulturom u Srbiji ove godine preko milion hektara i da se očekuje iznad višegodišnjeg proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!