DA LAKŠE POKRENU POSAO: Pomoć za 70 Nišlija, nekima i 250.000 dinara

D. MILjKOVIĆ

05. 09. 2020. u 10:45

NOVAC za samozapošljavanje obezbedilili su Grad Niš koji je izdvojio 10 miliona dinara i Nacionalna služba za zapošljavanje, koja u ovom programu učestvuje sa osam miliona dinara.

ДА ЛАКШЕ ПОКРЕНУ ПОСАО: Помоћ за 70 Нишлија, некима и 250.000 динара

Foto D.Alihodžić

Osim za ovaj vid zapošljavanja, kroz sporazum Grada i Nacionalne službe za zapošljavanje opredeljeno je i 40 miliona od strane Grada i 27 miliona od strane NSZ za raspisivanje javnih poziva za stručnu praksu, javne radove i novo zapošljavanje.

Svi kandidati kojima su odobrena sredstva spadaju u teže zaposlive kategorije, kako je nacionalnim planom zapošljavanja za 2020. godinu predviđeno. Sada su na konkursu izabrana 72 lica koja će dobiti po 250.000 dinara da bi započeli svoj biznis, a osobe sa invaliditetom dobijaju 270.000 dinara.

- Za nas je to od velikog značaja jer u doba korone smo očekivali da će se smanjiti broj zahteva, ali je taj broj porastao. Stekli smo utisak da su ljudi sa nestrpljenjem očekivali odluke i svi su spremni da registruju svoje delatnosti - kaže Vanja Stojković, pi-ar Nacionalne službe za zapošljavanje i dodaje da se posebna pažnja posvećuje licima koja teže dolaze do posla.

KETERING

JEDAN od potpisnika ugovora je Miljana Jovanović iz Niša, koja već ima firmu za ketering. Novac će upotrebiti da bi proširila i razvila posao.

- Prvi put konkurišem za ova sredstva i pozitivno sam iznenađena. Ovo je odskočna daska da se svako od nas vrati u stabilnije vode budući da nas je korona malo omela u poslu. Svako ko želi da radi može da nađe vremena i sredstava da nešto uradi za sebe, a ovaj vid pomoći je veoma dobar - smatra Jovanovićeva.

To su mahom lica mlađa od 30, starija od 50 godina, lica koja su evidentirana kao viškovi, samohrani roditelji i žene... Žene bilo kojih godina se vode kao teže zaposliva kategorija. Jedan od uslova da se sredstva dobiju je da su na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje.

U ugovornu obavezu ne ulazi to kako će lice potrošiti ta sredstva. Nas jedino interesuje da se delatnost registruje. Ugovorna obaveza traje godinu dana, a nakon 45 dana od potpisivanja ugovora korisnici moraju da registruju delatnost i ispune sve uslove predviđene ugovorom - ističe Vanja Stojković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju