SKUPLJA OD GREJANJA I STRUJE: Zrenjaninci već 15 godina najviše para izdvajaju za - kupovinu vode (FOTO)

B. GRUJIĆ

04. 09. 2020. u 17:00

ZRENjANINCI znatan deo svojih primanja troše za vodu.

СКУПЉА ОД ГРЕЈАЊА И СТРУЈЕ: Зрењанинци већ 15 година највише пара издвајају за - куповину воде (ФОТО)

Foto: B. Grujić

Kako proteklih deceniju i po ne mogu da koriste svoju česmovaču za piće i kuvanje, prinuđeni su da vodu kupuju. Kada sve te troškove stave na papir, računica pokazuje da na tečnost bez koje nema života troše više nego za struju ili za grejanje.

Porodica Stefanović iz Zrenjanina, koju čine Anđelija, njen suprug Bogoljub, njegova majka Radojka (93) i ćerka Danijela, mesečno za vodu potroši 6.847 dinara. To na godišnjem nivou iznosi oko 82.000 dinara, dok ih grejanje na plin, za 12 meseci košta nešto ispod 80.000, a za struju im je tokom godine potrebno 39.460 dinara.

- Ceo radni vek provela sam kao računovođa u Predškolskoj ustanovi, penzija mi sada nije visoka i kada sve preračunam, ispada da najviše novca moja porodica, a tako je i sa ostalim Zrenjanincima, izdvaja za "žućku" vodu koja nije za piće i ljidsku upotrebu - kaže za "Novosti" Anđelija, koju se pismom našoj redakciji požalila na ove probleme, koje, kako kaže, imaju svi Zrenjaninci.

Kao stari Zrenjaninci, kojima su i preci rođeni u ovom gradu, supružnici Stefanović podsećaju na priču da se nekada vodom iz Begeja kuvala žuta nedeljna supa u podne. Već 16 godina voda je, tvrde, očajna o opasna za upotrebu, pa su zbog toga prinuđeni da za kuvanje i piće, dnevno u marketu plate 12 litara. To ih košta oko 200 dinara.

Foto: B. Grujić

 

- Mesečni račun za potrošenu vodu, koji dobijem od Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" je 847 dinara, što sa 6.000, koliko mesečno ostavimo u prodavnici, daje ceh od 6.847 dinara, a nekad i više, na mesečnom nivou - nastavlja Anđelija. - Tokom zime grejemo 150 kvadrata stambenog prostora, uz to na plin i kuvamao i zagrevamo vodu za kupanje u bojleru. Taj račun je, ipak, niži od godišnje potrošnje za vodu.

BAJKA O FABRICI VODE

STEFANOVIĆI su, kao i ostali građani Zrenjanina, mesecima i godinama, slušali, kako kažu, slatkorečivu bajku o fabrici vode, koja je trebalo da reši sve probleme, ali se to do sada ipak nije dogodilo.

Do sada su se, kažu, u više navrata obraćali nadležnim službama u javnom preduzeću "Vodovod", Anđelka je uporno pisala lokalnim medijima, ali nikada nijednu povratnu informaciju nisu dobili.

 
UŽIČANI BRZO REŠILI PROBLEM

- SEĆAM se, pre nekoliko godina, grad Užice je imao problem sa vodom za piće, odmah su postavljene cisterne sa vodom, a problem je, uz veliku medijsku pompu, rešen za manje od mesec dana. Pitam se gde je kod nas zapelo - kaže Bogoljub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)