KORONA RAZMAHALA SLIKARSKE ČETKICE: Uprkos epidemiji održana likovna kolonija „Sećanje na DŽeva“ (FOTO)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

16. 08. 2020. u 17:39

DESETAK slikara dva dana stvaralo na jezeru „Laguna“, a isto toliko umetnika radilo kod kuće, jer su im organizatori dostavili materijal.

КОРОНА РАЗМАХАЛА СЛИКАРСКЕ ЧЕТКИЦЕ: Упркос епидемији одржана ликовна колонија „Сећање на Џева“ (ФОТО)

R. Šegrt

Epidemija korona virusa nije eliminisala održavanje likovne kolonije „Sećanje na Dževa“ koja je četvrti put uzastopno održana u Banatskom Velikom Selu kod Kikinde. Samo je broj učesnika koji su za vikend slikali pored jezera „Laguna“ svela na deset. Nije umanjila ni njen kvalitet, jer su organizatori iz Udruženja likovnih i primenjenih umetnika „Džev“ odabranim slikarima na kućne adrese dostavili platna i ostali materijal, pa će oni u svom ambijentu stvoriti dela za Velikoselce.

R. Šegrt

Tako su pored prelepog jezera svoje kistove razmahali Svetalna Kara, Tanja Đaković i Tamara Radojčić iz Novog Sada, Slobodan Radin iz Sremskih Karlovaca, Milan i Vesna Stašević iz Beograda, Dušan Kirćanski iz Zrenjanina te umetnici iz Kikinde: Zlatan Vojvodić, Zoran Kuzmanov, Braco Azarić, Smiljana Šalgo, Jelena Terzin, Nandor Mičik i Marko Cvetićanin. Njihovim slikama svoja će pridružiti profesori Rajko i Vesna Knežević iz Beograda, Uglješa Colić iz Novog Sada, Šandor Kerekeš i Elvira Kiralj iz Subotice i prof dr. Milorad Stepanov iz Kikinde.

R. Šegrt


- Bili smo primorani da koloniju organizujemo na ovakav način, ali smo ponosni da je ovo jedan od retkih kulturnih sadržaja u Kikindi ovog leta, uprkos koroni. Oko „Lagune“ je veliki prostor tako da smo poštovalio sve protivepidemijske mere zaštite. Manje je važno gde slikari stvaraju, važno je da imaju uslove i incpiraciju. Sve slike sa kolonije prikazaćemo na izložbama koje ćemo prirediti u Kikindi i Novom Sadu – objašnjava Brane Marijanović, predsednik organizacionog odbora kolonije.
Sudeći po onome što su slikari stvorili za dva dana, epidemija nije platna bojila u crno, niti je na slikama bilo depresivnih motiva. Naprotiv, na slici Marka Cvetićanina je dreš mašina, Tanja Đaković je slikala vetrenjaču, za Svetlanu Kara, Ruskinju koja živi u Novom Sadu, prostrana ravnica je velika inspiracija, a Zlatana Vojvodića motivisali su nebo i voda.

R. Šegrt


- Priroda oko jezera je inspirativna, a neke detalje, motive, boje u ravnici zapazila sam i dolazeći ovamo – otkrila je Kara.
Organizatori su pružili dobre uslove za rad, jer su imali podršku Pokrajinskog sekeratrijata za kulturu, sponzora, drugih udruženja iz Banatskog Velikog Sela i načelnika Severnobanatskog okruga Nikole Lukača.

KVALITET

- Ponosni smo što su među učesnicima poznati slikari, doktori i profesori, a jednako uvažavamo i one koji nemaju akademsko obrazovanje. Svi su rado prihvatili naš poziv i zajedno verujemo u kvalitet ove kolonije koja doprinosi kulturnom životu ne samo sela već i Kikinde – smatraju organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri