UMETNICI IZ BiH I SRBIJE STVARALI NA OBALI UKRINE: Okončana likovna kolonija „Patkovača 2020." (FOTO)

N. Đurić

10. 08. 2020. u 16:36

NA ovgodišnjoj, 16 po redu, Međunarodnoj likovnoj koloniji „Patkovača 2020.“, na poznatom derventskom izletištu uz reku Ukrinu, okupilo se petnaestak umetnika iz BiH i Srbije.

УМЕТНИЦИ ИЗ БиХ И СРБИЈЕ СТВАРАЛИ НА ОБАЛИ УКРИНЕ: Окончана ликовна колонија „Патковача 2020. (ФОТО)

Foto: N. Đurić

Trodnevna kolonija je svečano otvorena u petak u ovdašnjem Centru za kulturu izložbom slika ranijih kolonija i kolonije koju je organizovao Fakultet lepih umetnosti Nezavisnog univerziteta Banjaluka, istakao je Saša Bogdan, predsednik organizatora Udruženja likovnih stvaralaca „ULIKS“ Derventa. 

Potom su umetnici druženje i stvaralaštvo nasatavili na obalama Ukrine.

– Osim derventskih umetnika, odazvali su nam se slikari iz Novog Pazara, Mladenovca, profesori iz Banjaluke i drugi slikari. Jedna od najpozitivnijih stvari jeste upravo uspostavljanje saradnje između “Uliksa”, Centra za kulturu i NUBL-a koja je za rezultat imalo uvodnu izložbu na kojoj su predstavljeni radovi kolonije na kojoj je učestvovalo četrdesetak umjetnika - ističe Bogdan.

Foto: N. Đurić

Epidemija korona virusa uticala je na brojnost učesnika, ali i na sadržaje, pa su tako otkazane panirane radionice.

– Ako sve bude u redu, nadamo se da ćemo već naredne godine otvoriti likovnu radionicu za decu- optimista je Bogdan.

Akademski slikar Marin Milutinović iz Banjaluke ističe da je i ovogodišnja kolonija, uprkos svim teškoćama, ispunila cilj podizanja ekološke svesti građana i podsticanja da ljudi zavole prirodu, rade na njenom očuvanju, a da istovremeno umetnici „uče jedni od drugih“.

Foto: N. Đurić

Sve to, inače, uz osnovni cilj osnivanja ove jedinstvene međunarodne manifestacije u okruženju-afirmaciji izletišta Patkovača i zaštiti fenomena Ukrinskog cveta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu