POTROŠAČE OČEKUJE NOVA STAVKA NA RAČUNIMA JKP VODOVOD U KRUŠEVCU: Prečišćavanje preliva račun

S. BABOVIĆ

subota, 08. 08. 2020. u 10:38

ПОТРОШАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НОВА СТАВКА НА РАЧУНИМА ЈКП ВОДОВОД У КРУШЕВЦУ: Пречишћавање прелива рачун

Foto: G. Šljivić

NADZORNI odbor JKP "Vodovod" u Kruševcu je doneo odluku o naplaćivanju i naknade za prečišćavanje otpadnih voda koje se obavlja u savremenom postrojenju otvorenom sredinom juna, a "korekcija cena" podrazumeva da će korisnicima računi biti uvećani za 18,6 dinara po kubiku, bez poreza.

- Preporučena cena ove usluge na osnovu analize instituta "Gauf", konstultanske kuće koja radi na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, inače, iznosi 29,37 dinara po kubnom metru, a "Vodovod" je u projekciji prihoda planirao cenu od 24,72 dinara, koja bi bila socijalno prihvatljiva za građane, a mogla bi da pokrije minimalne troškove u funkcionisanju fabrike - navedeno je u aktu Nadzornog odbora.

A sistem za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu se, podsetimo, smatra najmodernijim u Srbiji. Fabrika sadrži čak 41 postrojenje i tri linije: voda, mulja i biogasa. U okviru postrojenja su instalirane mašinska i procesna oprema, te komandna soba sa opremom za upravljanje, kontrolu i nadzor, a tu je i savremena laboratorija za testiranje.

KREDIT

SISTEM za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je koštao ukupno 24 miliona evra - kolektorska i kanalizaciona mreža gotovo devet i po, a fabrika 14,4 - koliko iznosi kredit Nemačke razvojne banke (KFV). Od te sume, tokom narednih 12 godina, 95 odsto će vraćati Vlada Srbije, a ostatak kruševački JKP "Vodovod".

- Izgradnjom kolektora i 63 kanalizacione mreže, Kruševac je rešio problem prikupljanja i odvođenja otpadnih voda, a fabrika trajno rešava i prečišćavanje - istakao je tokom svečanog otvaranja direktor JKP "Vodovod" iz Kruševca Vladimir Milosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nikola Ćirilica

08.08.2020. 12:01

Као страствени риболовац и неко ко проводи доста времена поред река, подржавам ову одлуку. На ушћу Расине у Западну Мораву је до скора било толико прљавштине да није се могло описати. Сада је много чистије. Још када би се дигла свест у народу о очување околине, било би још боље. Свака част и само напред.

Milan Djokic

08.08.2020. 17:49

@Nikola Ćirilica - Hoćeš li pomoći finansijski onima koje ribolov ne zanima a nemaju para da plate obaveze? Kazne velike, plate male, a neko nema ni platu. Verovatno je bitniji tvoj ribolov od njihovog života. Da se organizuje Omladinska radna akcija kao nekada i da si fizički za nju sposoban da li bi otišao? Verovatno ne bi. Kao i sva ostala samozvana gospoda čekao bi da to drugi uradi za tebe pa tek onda otišao da pecaš.

Dagan

08.08.2020. 15:09

I do sada su Kruševljani imali dodatnu stavku na računima za "održavanje" vodovodne mreže (cca. 100,00 din), a u nasalju Bivolje već treću godinu voda se ispoučuje smanjenim pritiskom zbog dotrajalih, azbestnih, cevi koje su pucale svaki dugi dan. Za sada nema rešenja za isporuku vode normalnim pritiskom. Podsećanja radi, Kruševljani su samodoprinosom izgradili vodovod.