POTROŠAČE OČEKUJE NOVA STAVKA NA RAČUNIMA JKP "VODOVOD" U KRUŠEVCU: Prečišćavanje preliva račun

S. BABOVIĆ

08. 08. 2020. u 10:38

NADZORNI odbor JKP "Vodovod" u Kruševcu je doneo odluku o naplaćivanju i naknade za prečišćavanje otpadnih voda koje se obavlja u savremenom postrojenju otvorenom sredinom juna, a "korekcija cena" podrazumeva da će korisnicima računi biti uvećani za 18,6 dinara po kubiku, bez poreza.

ПОТРОШАЧЕ ОЧЕКУЈЕ НОВА СТАВКА НА РАЧУНИМА ЈКП ВОДОВОД У КРУШЕВЦУ: Пречишћавање прелива рачун

Foto: G. Šljivić

- Preporučena cena ove usluge na osnovu analize instituta "Gauf", konstultanske kuće koja radi na projektu izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, inače, iznosi 29,37 dinara po kubnom metru, a "Vodovod" je u projekciji prihoda planirao cenu od 24,72 dinara, koja bi bila socijalno prihvatljiva za građane, a mogla bi da pokrije minimalne troškove u funkcionisanju fabrike - navedeno je u aktu Nadzornog odbora.

A sistem za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu se, podsetimo, smatra najmodernijim u Srbiji. Fabrika sadrži čak 41 postrojenje i tri linije: voda, mulja i biogasa. U okviru postrojenja su instalirane mašinska i procesna oprema, te komandna soba sa opremom za upravljanje, kontrolu i nadzor, a tu je i savremena laboratorija za testiranje.

KREDIT

SISTEM za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda je koštao ukupno 24 miliona evra - kolektorska i kanalizaciona mreža gotovo devet i po, a fabrika 14,4 - koliko iznosi kredit Nemačke razvojne banke (KFV). Od te sume, tokom narednih 12 godina, 95 odsto će vraćati Vlada Srbije, a ostatak kruševački JKP "Vodovod".

- Izgradnjom kolektora i 63 kanalizacione mreže, Kruševac je rešio problem prikupljanja i odvođenja otpadnih voda, a fabrika trajno rešava i prečišćavanje - istakao je tokom svečanog otvaranja direktor JKP "Vodovod" iz Kruševca Vladimir Milosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MALO NEDOSTAJE DA LEGO MUSKETARI ODU NA FLORIDU: Novac za gimnazijalce iz Kragujevca prikupljaju i građani