OVDE JE VOZ ISLETEO IZ ŠINA: Fotografije i snimak sa lica mesta (FOTO/VIDEO)

G. ĆIROVIĆ

07. 08. 2020. u 13:06

ОВДЕ ЈЕ ВОЗ ИСЛЕТЕО ИЗ ШИНА: Фотографије и снимак са лица места (ФОТО/ВИДЕО)

G. Šljivić

PUTNIČKI dizel-motorni voz koji saobraća na relaciji Kraljevo-Raška, u petak oko 4 sata ujutro naleteo je na odron u Ibarskoj klisuri, nedaleko od manastira Stara Pavlica, na deonici pruge Brvenik-Raška i prednjim delom iskliznuo iz šina.

Tom prilikom lakše povrede zadobio je mašinovođa koji je zbrinut u Domu zdravlja u obližnjoj Raški, dok jedini putnik u vozu, kao i kondukter, nisu povređeni.

G. Šljivić

Kako je saopštila „Infrastruktura Železnica Srbije“, ovaj saobraćajni incident u kojem, srećom, niko nije nastradao, dogodio se nakon što se na pružni kolosek sa obližnjeg brda survala stena zapremine pedesetak kubika. Na nju je, nakon izlaska iz tunela, naleteo putnički voz i od siline udarca prednjim delom iskliznuo sa koloseka.

G. Šljivić

Na mesto udesa ubrzo su izašle nadležne službe Železnica Srbije kako bi se pruga što pre raščistila od odronjenog kamenja i osposobila za nesmetano uspostavljanje železničkog saobraćaja.

G. Šljivić

Pre ovog, na pruzi Kraljevo–Raška u minulih osam godina dogodila su se još dva slična incidenta. U februaru prošle godine putnički voz na relaciji Kraljevo-Zvečan takođe je naleteo na odron između stanica Polumir i Dobre strane u Ibarskoj klisuri. Nedaleko od ovog mesta, 2012. godine dizel lokomotiva putničkog voza na istoj relaciji skliznula je s koloseka naletevši na gomilu kamenja i blata koje se odronilo na prugu. U ova dva incidenta niko od putnika i železničkih službenika nije povređen.

G. Šljivić

OPREZNOST GLAVU ČUVA

ODRON na pruzi izazvale su velike količine nedavnih padavina u ovom kraju. Česta pojava odrona zemlje i kamenja usled erozije zemljišta moguća je i duž magistralnog puta u klisuri Ibra, na deonici Kraljevo – Raška, naročito u Bogutovcu, Pivnici, Magliču, Bresniku, Dobrim stranamsa i Polumiru, pa se vozačima savetuje oprezna vožnja.

G. Šljivić

G. Šljivić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Tomis

07.08.2020. 14:13

Direktore železnice, koliko imate diplomiranih inženjera (saobraćaja, građevine, mašinstva, elektrotehnike) a koliko diplomiranih menadzera ? Ovi drugi ne znaju šta je prag sta šina i svi imaju ogromne plate, sramota !

Novinari proverite

07.08.2020. 14:24

Када се зна каква је деоница у питању и какво је време са падавинама, зашто се не удвоструче чувари пруга кроз клисуру, ако их наша Железница уопште више и има? Важно да су канцеларије пуне. Да ли је од стране полиције извршен и увиђај да би се откониле евентуалне сумњиве околности, да стена није сама пала, већ да је можда неко погурао исту? Не би требало олако прелазити преко чињеница!

KojaDinka

07.08.2020. 19:17

@Novinari proverite - Sistem je urusavan 20 godina , sto danas prestavlja vrlo dug period. Sada kada se sistem obnavlja treba vremena , novaca i kadrova... Za kadrove je potrebno i vreme za sticanje iskustva tj prakse. Pitajmo ministre direktore iz Zute zone Srbije / V.Ilic , MrKonjic ,Raseta .../

Bungi

07.08.2020. 15:45

Normalne željeznice imaju žicu pod naponom pored pruge cijelom dužinom, kao alarm. Kada stijena prekine žicu, nestanak napona na određenom dijelu trase se registruje u dispečerskom centru koji javlja mašinovođi u lokomotivi na opasnost. Malo žice može spasiti mnogo života.