U SPOMEN NA DRAGUTINA TOMAŠEVIĆA: Mamorijalna trka odložena za jesen

D. N.

28. 07. 2020. u 20:46

MEMORIJALNA trka «Dragutin Tomašević», šesnaesta po redu, koja je u maju pomerena za jul, odložena je za 7. novembar, zbog aktuelne epidemije korona virusa.

У СПОМЕН НА ДРАГУТИНА ТОМАШЕВИЋА: Маморијална трка одложена за јесен

Foto: D.Novković

Domaći i strani atletičari koji žele da učestvuju u trci, prijave mogu da podnesu sve do 27. oktobra. Trka je ustanovljena u znak sećanja na našeg prvog olimpijca, Dragutina Tomašević (1890-1915), člana viteškog društva «Dušan silni» i desetostrukog šampiona Kraljevine Srbije. On se 1912. godine takmičio u maratonu na Olimpijadi u Štokholmu gde je, u konkurenciji od 62 takmičara, zauzeo 37. mesto.

Pripremao se i za učešće na narednim Olimpijskim igrama u Berlinu, ali je poginuo 1915. godine, u 25. godini, kao narednik u Prvom svetskom ratu. Maratonac Tomašević, kod koga su lekari ustanovili da ima dva srca, pokopan je u svom rodnom selu, sa epitafom na grobu «Sahranile su ga njegova hrabrost i njegova mati».

U znak poštovanja, Petrovčani su po njemu nazvali Sportski centar, ispred kojeg je postavljen njegov spomenik u prirodnoj veličini, a u Bistrici je napravljena spomen-soba sa njegovim ličnim stvarima. Memorijalna trka njemu u čast, koja se održava svakog maja, na stazi dugoj 10.073 metra, startuje u njegovoj rodnoj Bistrici, a završava se na Trgu Bate Bulića u centru Petrovca.

NAGRADE

Novčane nagrade za seniore i seniorke za prvo mesto iznose 40.000, za drugo 30.000, za treće 20.000 i za četvrto, peto i šesto 5.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024