VRTIĆ UMESTO FABRIKE: Ukloniće 14,5 tona krovnog pokrivača od azbesta

Z. GRUMIĆ

28. 07. 2020. u 12:09

GRADSKA Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) u Novom Sadu raspisala je nedavno javnu nabavku za izvođača radova na uklanjanju ukupno šest napuštenih pogona kompanije "Niva" u Ulici Đorđa Rajkovića, kako bi na toj lokaciji na Podbari bio uređen plac za izgradnju objekta predškolske ustanove.

ВРТИЋ УМЕСТО ФАБРИКЕ: Уклониће 14,5 тона кровног покривача од азбеста

Foto Z. Grumić

Ponude za taj posao, vredan više od četiri miliona dinara, trebalo bi da budu dostavljene u UGZI do 14. avgusta, a izabrani izvođač radova imaće rok od 45 dana da ukloni svih šest nekadašnjih "Nivinih" prizemnih objekata, ukupne površine oko 1.150 kvadratnih metara.

Foto Z. Grumić

Najveća zgrada tog bivšeg industrijskog kompleksa, ona do ulice, ima 800 kvadrata. Locirana je između novoizgrađene višespratnice i porodične kuće čija vlasnica čeka da joj se javi investitor, jer očekuje da i njen dom bude deo "programa" rušenja starih kuća na Podbari i izgradnje novih stambenih i poslovnih objekata, što je uveliko praksa poslednjih godina u tom delu grada.

STANjE OBJEKATA

SVIH šest objekata predviđenih za rušenje, zbog zapuštenosti i neodržavanja tokom niza godina, ima mnogo oštećenja. - Veći deo stolarije je oštećen ili izvađen iz objekata, a odvodnjavanje krovova ne postoji - navodi naručilac radova.

- Nadam se da će konačno biti porušene ove "Nivine" oronule zgrade. Taj prostor je odavno leglo pacova i valjda će uskoro biti raščišćen - kaže za "Novosti" starija gospođa napominjući da su joj se i ranije javljali pojedini investitori.

Inače, u okviru radova na raščišćavanju devastiranih fabričkih objekata predviđeno je i da bude uklonjeno oko 14,5 tona krovnog pokrivača izrađenog od azbest cementnog valovitog salonita.

NIVA

KOMPANIJA "Niva" osnovana je 1920. godine pod nazivom "Ikarus". Aktuelni naziv ima od 1959. godine a od 2007. je u privatnom vlasništvu. Novi pogoni su joj u Žablju.

- U toku demontaže ploče je neophodno prskati vodom da bi se sprečilo raznošenje azbestnih vlakana - upozorava naručilac radova.

Te azbestne ploče moraju da budu pažljivo upakovane u posebnu, dvostruku PE foliju i odnete na deponiju predviđenu za odlaganje opasnog otpada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UNIVERZITETSKI KLINIČKI CENTAR KRAGUJEVAC:Ukinuta zabrana poseta pacijentima