Zavičajni muzej u Rumi ponovo otvorio vrata: Nova etnološka postavka dočekala posetioce

S. Kostić

18. 06. 2020. u 12:30

ZAVIČAJNI muzej Ruma je od ponedeljka ponovo otvoren za posetioce, nakon pauze koja je usledila zbog virusa korona. To vreme je iskorišćeno za uređenje muzejskih prostorija i depoa, azahvaljujući sredstvima Opštine Ruma, posetioce dočekujenova etnološka postavka - "Enterijer kuće vojvođanskog stila s kraja 19. i početka 20. veka".

Завичајни музеј у Руми поново отворио врата: Нова етнолошка поставка дочекала посетиоце

Foto: Novosti arhiva

Zavičajni muzej pozvao je građane da stare predmete, koji im zauzimaju prostor ili im nisu potrebni, donesu u ovu kulturnu instituciju, gde će kustosi utvrditi njihovu vrednost, a onda ih uvrstiti u zbirke. Upravo jedna takva sada čini stalnu postavku muzeja.

- Spavaća soba otkupljena je u Golubincima, kao i veoma vredna trpezarija iz privatne kolekcije pokojnog Živka Sazdanića. Njegova supruga je poklonila muzeju porcelan koji se nalazi u trpezariji, tako da je pokućstvo, ali i svi ostali predmeti, deo etnološke zbirke Zavičajnog muzeja - kaže direktorka Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević, i dodaje da je jedno krilo muzeja preuređeno i u njemu se prepliću istorijske, umetničke i etnološke postavke.

MURALISTI

OVE godine, u Likovnoj koloniji učestvovaće muralisti, koji će princip nastanka ideje, nacrta i crteža prikazati na izložbi u Muzeju.

Konjevićeva podseća na to da je početkom marta otvorena postavka obrazovno-kulturnog karaktera - učionica iz prošlih vremena, a otvoren je i izložbeni depou kome su predstavljeni najrazličitiji predmeti velike muzejske vrednosti.

Vrlo brzo, napominje direktorka, počinju radovi na uređenju dvorišnog prostora muzeja, te će se svi letnji programi održavati u obnovljenom lapidarijumu.

- Sledeća dva meseca su rezervisana za kulturno leto, a pre toga, u četvrtak 25. juna, planiramo promociju muzejskih Zbornika18.i19.Veoma je važno reći da ćemo uskoro predstaviti imonografiju "Spomeničko nasleđe Ruma", koju smo izdali uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, ali i finansijsku podršku Opštine Ruma. Planiramo i izložbu spomeničkog nasleđa i predstavljanje same monografije - naglašava Konjevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)