CERN I U ČAČKU: Fakultet tehničkih nauka prvi put organizovao međunarodni master klas iz fizike

V. ILIĆ

27. 03. 2024. u 08:45

EVROPSKA organizacije za nuklearna istraživanja, poznatija po akronimu CERN, i Međunarodna grupa za promociju nauke, na Fakultetu tehničkih nauka organizovale su internacionalni master klas iz fizike, kojem je prisustvovalo oko 40 učenika završnih razreda srednjih škola iz Čačka i regiona.

ЦЕРН И У ЧАЧКУ: Факултет техничких наука први пут организовао међународни мастер клас из физике

Foto TF Čačak

Jelena Jovićević, iz Instituta za fiziku u Beogradu, kaže da je cilj bilo omogućavanje đacima da se upoznaju sa najnovijim istraživanjima, bar na jedan dan postanu fizičari i vide kako se otkrivaju misterije svemira i materije...

Ova naučna manifestacija, inače, u Srbiji se organizuje od 2009 - u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu - CERN okuplja 23 države, ima ugovore o saradnji sa još 38 njih, a u našoj zemlji prisutan je već dve decenije. Fakultet tehničkih nauka u Čačku ove godine uključen je po prvi put i, po broju zainteresovanih, odmah se izdvojio na nivou Srbije.

Prof. dr Nebojša Mitrović, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju - uz napomenu da je posle predavanja usledila vežba simuliranja analize podataka - kaže da je ovaj obrazovno-istraživački program istog dana realizovan u više od 60 zemalja sveta, pa je u promociju fizike bilo uključeno oko 13.000 srednjoškolaca, ali i studenata koji su im pomagali.

- Mladi učesnici kažu da ih je zaintrigirala fizika elementarnih čestica, ovaj skup prepoznali su kao šansu da se približe velikim institutima, a selekcija učenika obavljena je na osnovu njihovih rezultata na takmičenjima i učešća u raznim projektima vezanim za fiziku - objasnila je dekanka FTN, prof. dr Danijela Milošević, posebno naglašavajući da su, po završetku zvaničnog dela, posredstvom video-linka, učesnici bili u prilici da sa stručnjacima iz čitavog sveta provere zaključke do kojih su sami došli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)