ČETIRI "NE" SPASAVAJU ŽIVOTE: Kraljevčani, već 14 godina, redovno organizuju obuke o ponašanju tokom zemljotresa

G. ĆIROVIĆ

22. 03. 2024. u 10:42

JOŠ od zemljotresa jačine 5,4 stepena Rihterove skale, koji je 3. novembra 2010. zadesio kraljevački kraj, u gradu na Ibru redovno se - u okviru mera smanjenja rizika od katastrofa - organizuju edukacije o ponašanju tokom pomeranja tla, kao i vežbe evakuacije koje su, ponajviše, namenjene osnovcima i srednjoškolcima.

ЧЕТИРИ НЕ СПАСАВАЈУ ЖИВОТЕ: Краљевчани, већ 14 година, редовно организују обуке о понашању током земљотреса

G.Šljivić (arhiva)

I, Odeljenje za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave - uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, te lokalne samouprave, Crvenog krsta, Odeljenja za vanredne situacije, Kancelarije za javna ulaganja i fondacije SPC "Čovekoljublje" - upravo je okončalo zajedničke pripremne vežbe po ovdašnjim osmoletkama.

- Cilj je i provera sistema veze, pa uzbunjivanja i procedura, uz edukaciju iz lične i uzajamne zaštite, te upoznavanje sa putevima evakuacije i mestima okupljanja - objašnjava Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite GU u Kraljevu, najavljujući da će u ove programe, od ove godine, biti uključeni i srednjoškolci.

Tako je, za 29. mart, zakazana vežba evakuacije u slučaju zemljotresa, a jednovremeno će učestvovati oko 2.000 učenika Gimnazije, Ekonomske, Medicinske i Elektro-saobraćajne tehničke škole.

- Zemljotres ne možemo sprečiti, niti predvideti, ali se možemo spremiti za kvalitetan odgovor kada se on dogodi. Zato i insistiramo da ovdašnji osnovci i srednjoškolci poznaju i primenjuju četiri NE u eventualnoj evakuaciji: "Ne guraj", "Ne trči", "Ne govori" i "Ne vraćaj se" - dodaje Maksimović i podseća da su, od 2010, sve kraljevačke škole dodatno ojačane posebnim sistemima DC90, zarad poboljšanja konstruktivne stabilnosti.

Bilans

ZA samo tridesetak sekundi, zemljotres je 3. novembra 2010. u Kraljevu ponajviše razorio Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu, ali i obližnja sela Sirča, Šumarice, Vitanovac... Pod ruševinama porodične kuće zauvek su ostali sredovečni Natalija i Siniša Stašić, a teže i lakše povređeno je 180 Kraljevčana. Zahvaljujući donatorima i državi, popravljeno je 13.000 kuća i sagrađena su 462 nova, montažna objekta. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade, a novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova.

G.Šljivić (arhiva)

 

G.Šljivić (arhiva)

Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu

G.Šljivić (arhiva)

 

G.Šljivić (arhiva)

Zemljotres u Kraljevu 2010. godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)