TRAKTORISTI OPREZ, RAMOVI DO 15. MAJA: Statistika Agencije za bezbednost saobraćaja Čačane naterala na razmišljanje

V. ILIĆ

19. 03. 2024. u 14:00

STATISTIKA Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuje da na teritoriji Čačka godišnje, na javnim putevim, ali i van njih, smrtno stradaju tri do četiri vozača traktora, dok je broj povređenih znatno veći.

ТРАКТОРИСТИ ОПРЕЗ, РАМОВИ ДО 15. МАЈА: Статистика Агенције за безбедност саобраћаја Чачане натерала на размишљање

FOTO: Privatna arhiva

Zato Rodoljub Skerlić, član Gradskog saveta za bezbednost saobraćaja, podseća da su tokom aktuelnih priprema oranica za prolećnu setvu povećani rizici za nastanak udesa u kojima učestvuju traktori, pa apeluje na vozače na dodatni oprez.

Podaci ukazuju i da je u Srbiji više od 80 odsto traktora starije od 20 godina, a u večernjim ili noćnim satima na putevima gotovo svih kategorija mogu se sresti bez propisane, a često i bez bilo kakve svetlosne signalizacije. Takođe, posebno tokom poljskih radova, na putevima se mogu sresti zemljani i blatni nanosi na samom kolovozu, koje su traktorske i gume priključnih mašina iznele sa obližnjih oranica...

- Posebno skrećem pažnju da sva poljoprivredna vozila moraju da koriste rotaciona svetla, ili reflektujuće znake koji ih označavaju kao spore učesnike u saobraćaju. Zbog svih rizika, lokalni Savet za bezbednost saobraćaja neprestano radi na edukaciji traktorista, pa zimi organizuje predavanja, a u planu je da se tokom ove godine obave i preventivni tehnički pregledi - kaže Skerlić, podsećajući da će traktori bez zaštitnih ramova moći da se koriste samo do 1. januara 2025, zbog čega je Agencija za bezbednost saobraćaja, do 15. maja, produžila rok za prijavu zarad subvencionisanja nabavke ove vrste zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave