NESVAKIDAŠNJA INOVACIJA TALENTOVANE EKIPE OŠ "KRALJ PETAR PRVI" U POŽAREVCU Hari Poter i "Šah na glas"

D. NOVKOVIĆ

29. 02. 2024. u 05:00

UČENICI osmoletke "Kralj Aleksandar Prvi", na državnom takmičenju u Šapcu osvojili su prvo mesto za inovativni projekat "Šah na glas", te se plasirali za regionalno nadmetanje, 16. marta u Sloveniji, koje je i kvalifikaciono za svetsku smotru.

НЕСВАКИДАШЊА ИНОВАЦИЈА ТАЛЕНТОВАНЕ ЕКИПЕ ОШ КРАЉ ПЕТАР ПРВИ У ПОЖАРЕВЦУ   Хари Потер и Шах на глас

D.N.

- Požarevačka ekipa ima deset članova, a Iva Salapura, Iva Kočev, Kosta Todić, Đorđe Trajković, Marko Tepavac, Viktor Lisovski, Pavle Stanojlović, Stefan Tadić, Vukašin Stojićević i Sergej Popovčević za ovaj nastup pripremali su se pola godine, po dva-tri sata dnevno, ali bez izostajanja sa nastave - ponosan je direktor pomenute škole, Goran Seger, precizirajući da su učenici "Šah na glas" osmislili inspirisani Harijem Poterom, kada su shvatili da tako nešto niko još nije napravio.

Konkurencija

POŽAREVAČKI đaci bili su nominovani i za robot-dizajn, ali se - od ukupno četiri predviđena - jednoj ekipi može dodeliti samo jedan pehar. Ipak, posle četiri faze takmičenja, u ukupnom plasmanu osvojili su drugo mesto, kao najmlađi među tri najbolja tima, jer su prvo i treće mesto osvojili srednjoškolci.

U đačkoj inovaciji, saznajemo, šahovske figure ne pokreće ruka, već glas, pa je igra dostupna i osobama sa invaliditetom. "Kretanje" po tabli pomoću senzora, magneta, matične ploče i glasa - po rečima Marije Kostić, nastavnice matematike i mentora školske ekipe - značiće i iskusnijim šahistima koje muči Parkinsonova bolest.

- Da bi se inovacija "Šah na glas" kompletno realizovala potrebno je oko 1.500 evra za nabavku materijala, a tu su i troškovi puta i boravka u Sloveniji. S obzirom na želju da podržimo ovu talentovanu decu, lokalna samouprava će platiti sve što je neophodno - najavio je prvi čovek Požarevca, Saša Pavlović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)