NOVA OPREMA ZA BIOLOŠKI KABINET: U Gimnaziji u Paraćinu unapređen kvalitet nastave (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

19. 02. 2024. u 12:02

GIMNAZIJA u Paraćinu dobila je nedavno novi nameštaj i opremu za biološki kabinet, tako da je u njemu sada milina učiti.

НОВА ОПРЕМА ЗА БИОЛОШКИ КАБИНЕТ: У Гимназији у Параћину унапређен квалитет наставе (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Ovaj kabinet koriste učenici sva četiri razreda, a kvalitet nastave iz tog predmeta je na mnogo višem nivou zahvaqujući trudu profesorke biologije Suzane Budisalić.

Ona je sačinila spisak neophodnih učila za projekat koji je radila u saradnji sa koleginicom Vesnom Ilić. Tim projektom škola je konkurisala za sredstva kod jedne velike  tamošnje firme. Odobreno je 460.000 dinara, pa su pored klupa i stolica  kupljeni projektor, platno i zvučnici, grafička tabla koja je izuzetno korisna u citologiji,  različiti modeli poput ljudskog tela i DNK.

Kupljeni su još pregledni panoi i šeme, te kvalitetni mikroskopi sa različitim preparatima.

Foto: Z. Rašić

Suzana Budisalić

- Do pre mesec dana ova učionica je bila ista kao pre više od dve decenije, kada sam ja još bila gimnazijalka – priseća se nastavnica Suzana. – Ideja mi je bila da prostor oplemenimo i da na taj način motivišemo decu. Naši đaci su zaista uspešni u biologiji. Prošle godine, na primer, na republičkom takmičenju učestvovalo ih je devetoro, a jedna od njih, sada već studentkinja medicine, bila je druga. Godinu pre toga imali smo državnog prvaka sa osvojenih svih sto poena.

Projekat nosi naziv „Zelena učionica“ jer je vezan za ekologiju i održivi razvoj. Iz tog razloga je nabavljen i aparat za merenje zagađenja vazduha, pa čemu je paraćinska gimnazija verovatno jedinstvena u okruženju.  Aparat meri koncentraciju ugljendioksida i PM čestica u učionici i okolini.

Kad je mnogo dece u kabinetu, ugljendioksid je „u crvenom“ pa sledi hitno otvaranje prozora, dok  čestice PM10  ima više na otvorenom – zaključuje sagovornica „Novosti“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!