NOVI SAD LANE POSETILI TURISTI IZ 180 ZEMALJA SVETA : Berićetna godina turističkih poslenika

S. B.

07. 02. 2024. u 15:53

TOKOM prošle, 2023. godine, Novi Sad su posetili turisti iz 180 zemalja sveta, pa je po oceni Turističke organizacije grada, reč o još jednoj uspešnoj godini u toj oblasti privrede.

НОВИ САД ЛАНЕ ПОСЕТИЛИ ТУРИСТИ ИЗ 180 ЗЕМАЉА СВЕТА : Берићетна година туристичких посленика

S.B.

Jer, kako ističu u gradskoj turističkoj organizaciji, njihovim velikim angažovanjem na brojnim aktivnostima iz domena razvoja i promocije turizma, nadmašeni su rezultati iz godine u kojoj je Novi Sad bio nosilac titule Evropska prestonica kulture.

- Godinu u kojoj je Turistička organizacija Novog Sada proslavila jubilej, 15 godina od osnivanja, obeležili su povećanje broja dolazaka i noćenja turista. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije na teritoriji Grada je 2023. godine, ukupno ostvareno 234.708 dolazaka turista, što predstavlja rast u odnosu na isti period 2022. godine za 7,2 odsto. Turisti su došli iz čak 180 zemalja, a najbrojniji su bili oni iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ruske Federacije, Slovenije, Nemačke, Kine, Rumunije, Crne Gore, Severne Makedonije i Poljske- kažu u TONS.

Takođe, prošle godine ukupno je ostvareno 567.926 noćenja, što predstavlja rast od 1,2 odsto. Najviše noćenja je tradicionalno bilo u julu kada je zabeleženo 59.000 noćenja, a zatim slede maj sa 58.000 i oktobar sa 53.000 noćenja turista.

- Najveći udeo u noćenjima imaju strani turisti koji su ostvarili 408.891 noćenja što predstavlja gotovo tri četvrtine, odnosno 72 odsto svih noćenja. U poslednje dve godine primetan je ubrzan rast noćenja stranaca u odnosu na period pre pandemije. U odnosu na 2019. godinu sada imamo 4 odsto više noćenja turista koji dolaze iz inostranstva. Ovaj podatak je izuzetno važan kada uzmemo u obzir devizni priliv od turizma. Naime, Srbija je, prema listi koju je objavila Svetska turistička organizacija, zauzela prvo mesto po rastu prihoda od stranih turista za period od 2019. do 2023. godine. Činjenica da je Novi Sad drugi grad po noćenjima stranih turista, kao i gore pomenuti rast, nesumnjivo navode na zaključak da je ovom uspehu Srbije u velikoj meri doprineo i promet od turizma ostvaren u našem gradu – ističu u TONS.

Putnički brodovi

Još jedna bitna grupa turista Novi Sad poseti u okviru kruzing putovanja Dunavom. Prema podacima Agencije za upravljanje lukama, na putničkom pristaništu u Novom Sadu prošle godine pristalo je 373 putnička broda, a iskrcalo se 47.775 putnika. Najviše brodova, čak 62, pristalo je u maju mesecu a zatim slede jun i jul, sa po 60 pristajanja brodova.

Info centre Turističke organizacije grada, mahom posete turisti koji su u Novi Sad došli u jednodnevni izlet ili su u tranzitu. Njih je u info centrima u 2023. godini bilo ukupno 7.570 iz 73 zemlje, a od toga 6.322 stranih turista i 1.248 turista iz Srbije. Među strancima, najbrojniji su bili turisti iz Rusije, zatim Nemačke, Turske, Španije, Velike Britanije, Francuske, SAD, Hrvatske, Italije, Kine. Najviše poseta bilo je letnjim mesecima – avgustu, julu i junu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)