ZA BEZBEDAN RAST DECE: Grad Kikinda na poseban način brine o mladim porodicama i deci

R. Š.

02. 02. 2024. u 11:08

GRAD Kikinda vodi aktivnu politiku socijalne zaštite, brige o porodici i deci, sa više mera pomaže mladim bračnim parovima da lakše podižu podmladak. Od ukupnog budžeta koji je namenjen socijalnoj zaštiti, postoji i poseban program za pomoć porodicama, a obuhvata nekoliko različitih vidova pomoći za koje se godišnje izdvaja oko 54 miliona dinara.

ЗА БЕЗБЕДАН РАСТ ДЕЦЕ: Град Кикинда на посебан начин брине о младим породицама и деци

Foto: R. Šegrt

Tako se nezaposlenim porodiljama iz gradskog budžeta šest meseci isplaćuje mesečna naknada od 10.000 dinara. Za tu svrhu ove godine je opredeljeno šest miliona dinara. Iz gradske kase se isplaćuje i naknada od 30.000 dinara za prvo i 20.000 dinara za drugo dete. Već treću godinu sa dva miliona dinara podržava se i program vantelesne oplodnje. Prethodne dve godine 44 para dobila su takvu pomoć. I drugim merama podržava se populaciona politika. Nedavno su uručeni poklon-paketi za 134 bebe koje su rođene u poslednja tri meseca prošle godine.

- To je akcija koju zovemo "Kikindski bebi klub" i svaka četiri meseca uručujemo poklon-pakete bebama koje su rođene u protekla tri meseca. Prošle godine dodelili smo 422 paketa. Iako ta pomoć nije velika, vrednost paketa je oko 8.000 dinara, na taj način pokazujemo koliko je svaki novi građanin važan za zajednicu - kaže Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

U današnje vreme svaka pomoć dobro dođe.

Savetovalište

ZA nekoliko meseci biće osnovano psihološko savetovalište za pomoć roditeljima. Takvu sugestiju dobili smo od Centra za socijani rad, jer postoji potreba za takvom službom, kažu u Gradskoj upravi.

- Mi odgajamo troje, jedno ima 17, a najmlađe tri meseca. Zato nam svaka pomoć dobro dođe. Dobili smo novčanu pomoć od države 100.000 dinara, a od grada "tri plus" karticu i bebi-paket - kaže Dijana Radojčić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)