KNJIGE VRAĆAJU U ŽIVOT: Gradska biblioteka u Vršcu, jedna od desetak u Srbiji koja ima knjigoveznicu

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 01. 2024. u 07:32

KADA knjige prođu kroz ruke brojnih čitalaca, neminovno je da dođe do habanja korica, cepanja ili otpadanja strana, deformisanja. Tada pohabanom štivu treba udahnuti novi živote. Taj posao se obavlja u knjigoveznicama - malim radionicama, koje poseduje svega desetak biblioteka u Srbiji. Jedna od njih je i Gradska biblioteka u Vršcu. U njoj već šest godina radi diplomirani knjigovezac Sofija Stojanović.

КЊИГЕ ВРАЋАЈУ У ЖИВОТ: Градска библиотека у Вршцу, једна од десетак у Србији која има књиговезницу

Foto: J.J.Baljak

Ona svakog dana obradi desetak knjiga. Svaku rastavlja od prvog do poslednjeg lista, proverava da li su stranice pravilno raspoređene, ponovo ih lepi, presuje, izjednačava stranice i na kraju koriči.

Obnova i nove mašine

PREŽIVELE su ove mašine dva svetska rata i mnoga druga zla, pa i letošnje obrušavanje plafona u knjigoveznici. Ta mala radionica, koja se nalazi u dvorištu, ovih dana je obnovljena i posle šestomesečne pauze ponovo počela sa radom. U planu je da, kada bude realizovan projekat kompletne rekonstrukcije zgrade biblioteke, ona bude izmeštena u novi objekat. Tada bi trebalo da budu kupljene i nove mašine, a ove arhaične izložene kao muzejski eksponati.

- Moj posao je važan za očuvanje bibliotečkog fonda. Ranije nije bilo potrebe za tolikim radom, jer su knjige bile kvalitetnije. Danas je sve manje šivenih strana, listovi se mahom spajaju lepkom, pa su oštećenja česta - ističe Sofija.

Ni današnji čitaoci, kaže, nisu pažljivi kao što su nekad bili.

- Letos nam je vraćeno mnogo knjiga, koje kao da su bile pokvašene - kaže Sofija. - Manja je šteta kada se neki list iscepa ili izgubi. Biblioteka uvek kupuje po dve iste knjige, pa se u tom slučaju iz duplikata fotokopira nedostajuća strana i vrati u oštećenu knjigu.

Uprkos sve većem obimu posla, lepota njenog zanata se, kaže, ogleda u tome što radi na arhaičnim spravama, starim više od sto godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)