VODA PO EVROPSKIM STANDARDIMA: Vrščani piju jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 12. 2023. u 20:18

DOK se brojni gradovi u Vojvodini suočavaju sa lošim kvalitetom pijaće vode, Vršac može da se pohvali činjenicom da njegovi stanovnici piju jednu od najzdravijih voda ne samo u severnoj pokrajini, već u celoj Srbiji.

ВОДА ПО ЕВРОПСКИМ СТАНДАРДИМА: Вршчани пију једну од најквалитетнијих вода у Србији

Foto: J.J.Baljak

Čak i kada je u sebi imala veću količinu amonijaka i mangana od dozvoljene, ona je bila pitka i dozvoljena za upotrebu. A od pre pet godina, kada je na izvorištu u selu Pavliš podignuto savremeno postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, njen kvalitet zadovoljava sve evropske standarde.

Foto: J.J.Baljak

Postrojenje za prečišćavanje pijaće vode, Pavliš

Ova „fabrika zdrave vode“, vredna šest miliona evra, sagrađena je uz podršku Vlade Nemačke. Nemci su donirali 2,4 miliona evra, a preostalih 3,6 miliona predstavlja kredit, koji je JKP „Drugi oktobar“ podigao kod nemačke razvojne banke KFV.

Njen kapacitet je 200 litara vode u sekundi, uz dodatnih 100 rezervnih litara. Može da zadovolji sve potrebe stanovništva i lokalne privrede. Važno je napomenuti i da Vrščani nikada nisu imali restrikcije vode, niti su morali da „štede“ tokom letnjih meseci, kao većina vojvođanskih sredina.

Prečišćena voda iz postrojenja u velikoj meri je unapredila i rad konditorske i farmaceutske industrije u Vršcu, jer više ne moraju da izdvajaju velika sredstva za pripremu vode za proizvodnju.

Foto: J.J.Baljak

Kapacitet postrojenja je 200 litara vode u sekundi

Sa izvorišta u Pavlišu se, inače, pijaćom vodom snabdevaju stanovnici Vršca i sela Pavliš i Jablanka. Ideja je da se vremenom odatle voda „šalje“ i u preostalih 20 sela. Tamo gde to, ipak, ne bude bilo moguće, planirano je da se postave mini-postrojenja kontejnerskog tipa, koja će, takođe, iz vode odstranjivati sve povišene vrednosti određenih supstanci.

Foto: "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)