NAJZELENIJI U REGIONU: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Đurić najavio do 2027. sadnju 6.000 stabala

J. SIMIĆ

07. 12. 2023. u 13:06

ZALEČIO je Novi Sad, i brže nego što se očekivalo, "rane" koje su dve iznenadne superćelijske oluje 19. i 21. jula načinile na gradskim bolnicama, školama, vrtićima, hramovima, porodičnim domovima, pijacama i parkovima, a sada je na redu - sveobuhvatni zeleni plan.

НАЈЗЕЛЕНИЈИ У РЕГИОНУ: Градоначелник Новог Сада Милош Ђурић најавио до 2027. садњу 6.000 стабала

Foto : Grad Novi Sad

U predviđenom periodu najveći grad u Vojvodini i drugi u Srbiji, koji se diči bogatom kulturom, naukom i zavidnim ekonomskim rastom, želi da osvoji još jednu titulu - da postane najzeleniji grad u regionu.

Ovaj "zeleni cilj", kako za "Novosti" kaže gradonačelnik Milan Đurić, oročen je na idućih pet godina, a uz ostalo podrazumevaće i podizanje svesti i savesti građana o potrebi "da svi zajedno brinemo o javnim površinama i zelenilu na njima".

- Ovim planom biće obuhvaćena kompletna teritorija grada. Njime su definisane i aktivnosti za saniranje šumskih pojaseva, ali i podizanje zasada u priobalnim gradskim zonama. Novi Sad zajedno sa svojim prijateljima, a prvenstveno sa građanima, aktivno deluje u realizaciji "zelenog cilja". Želimo da svi zajedno živimo u gradu koji se može pohvaliti najboljim ambijentom za život u svim njegovim segmentima - naglašava prvi čovek Novog Sada.

Milion zelenih kvadrata

PREMA ranijim podacima Katastra zelenih površina o kojima brine JKP "Gradsko zelenilo", Novi Sad raspolaže ukupnom zelenom površinom nešto većom od milion kvadrata - 30 odsto su travnjaci, 20 procenata je drveće, a ostatak je drugo rastinje.

Već se započelo s realizacijom Zelenog plana 2023-2027. Pred kraj novembra pokrenuta je sadnja novog rastinja na različitim gradskim javnim površinama. Predviđeno je da iz gradskog budžeta, ali i iz donacija, u narednih pet godina bude zasađeno oko 6.000 stabala, što je duplo više u odnosu na broj postradalih stabala u dve super oluje.

- Ovo je posebna aktivnost uz koju će se paralelno realizovati redovna sadnja. JKP "Gradsko zelenilo" redovnim programom zasadiće godišnje od 2.500 do 3.000 stabala - navodi Đurić uz napomenu da je veoma ponosan na činjenicu da je u izradi Zelenog petogodišnjeg plana učestvovalo više od trideset stručnjaka iz javnih preduzeća "Vode Vojvodine" i "Vojvodina šume", "Zavoda za zaštitu prirode", JKP "Zelenilo", JKP "Lisje", Uprava za zaštitu životne sredine kao i Uprava za komunalne poslove, građevinsko zemljište i investicije, zatim iz Prirodno-matematičkog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za nizijsko šumarstvo i topolarstvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)