PET MILIONA ZA MALI DVORAC LAZAREVIĆ: Država sprečava dalje propadanje građevine u Velikom Središtu (FOTO)

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 11. 2023. u 07:30

MALI dvorac Lazarević, koji pripada nekadašnjem dvorskom kompleksu u selu Veliko Središte, kod Vršca, gotovo četiri decenije je bio prepušten zubu vremena.

ПЕТ МИЛИОНА ЗА МАЛИ ДВОРАЦ ЛАЗАРЕВИЋ: Држава спречава даље пропадање грађевине у Великом Средишту (FOTO)

Foto: Grad Vršac

Obrastao u šiblje, napušten i zaboravljen, taj stoletni objekat vidno je propao, ali je, ipak, zadržao delić svoje vanvremenske lepote – oivičene neogotskim detaljima – koja bi u skorije vreme trebalo ponovo da zasija punim sjajem.

Ministarstvo kulture, koje je pre dve godine finansiralo opsežna istraživanja radi utvrđivanja u kakvom se stanju dvorac zaista nalazi, sada je opredelilo još pet miliona dinara za hitne intervencije na tom objektu, kako bi se sprečilo njegovo dalje propadanje. Taj posao je, uz podršku Grada Vršca, već počeo da realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Pančeva, koji je zadužen za region Južnog Banata.

-Dvorac jeste u lošem stanju, ali uz određena ulaganja on može da bude obnovljen. Nije izgubio na svojoj vrednosti. Zato je važno da sada zaustavimo njegovu dalju devastaciju, dok se ne pojavi neki investitor, koji bi ga priveo novoj nameni – kaže, za „Novosti“, Grozdana Milenkov, direktorka pančevačkog Zavoda, koji je i aplicirao kod ministarstva za pomenuta sredstva.

Za početak raskrčen je teren oko samog dvorca, kako bi uopšte moglo da mu se priđe. Potom će uslediti uklanjanje otpalih greda i ostalog šuta, pa podupiranje tavanice i fasadnih zidova, zaštita ugaonih kula koje su sklone padu, kao i zaštita krova.

-Svi ovi radovi će se izvoditi prema projektno-tehničkoj dokumentaciji, koju je naš Zavod uradio prošle godine, na osnovu rezultata istraživanja stanja dvorca. Taj važan dokument, čiju izradu je takođe finansiralo Ministarstvo kulture, biće odmah dostupan potencijalnom investitoru, čime ćemo, kada dođe vreme, značajno ubrzati početak rekonstruktivnih radova – dodaje naša sagovornica.

U ovoj dokumentaciji, koja će u narednom periodu biti dopunjena, jasno će biti definisani svi konzervatorski postupci, kao i koje tehnike i materijale investitori moraju da koriste, s obzirom na to da je dvorac pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

SAVETI FRANCUSKIH EKSPERATA

DRŽAVA je ozbiljno opredeljena da obnovi dvorce širome zemlje, koji su u državnoj svojini. Zato je 2020. i pokrenut projekat „Dvorci Srbije“, sa ciljem da se stvori ambijent za privlačenje investitora, koji bi te objekte stavili u funkciju kulture i turizma. U pomoć su, čak, pozvali i grupu francuskih stručnjaka, koji se bave revitalizacijom dvoraca u svojoj zemlji. Oni su obišli brojne srpske građevine i napravili listu prioriteta. Mali dvorac Lazarević i dvorac Bisingen u obližnjem selu Vlajkovac su zbog svoje lepote i stepena ruiniranosti ocenjeni kao vredni za hitna ulaganja.

Od doma kulture, do ruine

DVORSKI kompleks u Velikom Središtu čine Veliki i Mali dvorac, koji se nalaze u stilski sađenom parku, proglašenom za spomenik prirode. Pripadali su plemićkoj porodici Lazarević. Veliki dvorac je sagrađen šezdesetih godina 19. veka i u njemu se danas nalazi seoska osnovna škola. Mali dvorac je podignut početkom 20. veka i spada u najlepše male dvorce u Srbiji. Nakon nacionalizacije u njemu su bile prostorije seoske mesne zajednice, a potom dom kulture i diskoteka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?