NOVAC PREKO KONKURSA „GRADOVI U FOKUSU“: U toku je obnova krova zgrade Kulturnog centra, jedne od najstarijih u Kikindi (FOTO)

R. Š.

13. 11. 2023. u 17:18

POSLE 40 godina počela je obnova spoljnog izgleda zgrade Kulturnog centra Kikinda.

НОВАЦ ПРЕКО КОНКУРСА „ГРАДОВИ У ФОКУСУ“: У току је обнова крова зграде Културног центра, једне од најстаријих у Кикинди (ФОТО)

Foto: R. Šegrt

Trenutno se izvodi prva faza potrebnih radova koja podarazumeva rekonstrukciju kompletnog krova površine oko 1.700 kvadrata. Za zamenu krovnih greda i crepa, neophodno je ulaganje od 24 miliona dinara, a novac je obezbeđen preko konkursa „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture, pa je na taj način dobijeno 18 miliona, a preostalih šest biće izdvojeno iz gradskog budžeta.

- Rekonstrukcija krova je preko potrebna, jer je bilo prokišnjavanja, a zbog toga i vlage u pojedinim delovima objekta. Radovi su počeli u oktobru i izvođač ima rok od 60 dana da sredi krov. Zgradi je potrebna i rekonstrukcija fasade i to će, takođe, biti velika investicija za narednu godinu. Novac ćemo ponovo tražiti na konkursima, pre svega Pokrajine. Ovo je najtemeljinija obnova ove zgrade koja je jedna od najstarijih u centru Kikinde, a nadamo se da može da bude i jedna od najlepših, kakva je nekada i bila – objasnio je Marko Markovljev, v.d. direktora Kulturnog centra.

Ova ustanova osnovana je 1985. godine, kao Dom omladine i pionira „Mladost“, a transfomisana je 2009. od kada nosi današnji naziv. Zgrada je izgrađena sredinom 19. veka i jedan je od reprezentativnih objekata u pešačkoj zoni, što znči da je, kao i sve ostale u centru grada, pod prethodnom zaštitom, tako da se sve intervencije moraju raditi uz saglasnost Međuopštinskog zavoda zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!