ZNAČAJNO SMANJENJE BROJA STARIH PREDMETA: Dobri rezultati rada Osnovnog suda u Novom Sadu ni ove godine nisu izostali

Lj.P.

10. 11. 2023. u 13:07

REZULTATI rada Osnovnog suda u Novom Sadu u proteklim godinama su odlični, i pored velikog priliva ukupnog broja predmeta u pojedinim proteklim godinama.

ЗНАЧАЈНО СМАЊЕЊЕ БРОЈА СТАРИХ ПРЕДМЕТА: Добри резултати рада Основног суда у Новом Саду ни ове године нису изостали

FOTO: Osnovni sud Novi Sad

To je istaknuto u razgovoru v.f. predsednika novosadskog Osnovnog suda u Novom Sadu,  sudije Tamare Radović sa predsednicom Osnovnog suda u Subotici sudijom Rozalijom Tumbas, članom radne grupe za praćenje primene Jedinstvenog programa rešavanja starih predmeta u Republici Srbiji. Tema razgovora je bila efikasnost primene mera predviđenih Jedinstvenim programom rešavanja starih predmeta u Republici Srbiji, te problemi sa kojima se sudije susreću prilikom rešavanja starih predmeta i koji dovode do odstupanja od donetog Programa i predviđenih mera.

Akcenat je stavljen i na pojačanu primenu pojedinačnih mera, sve u cilju što većeg smanjivanja broja starih predmeta. Razmotrena su iskustva oba suda u vezi primene ciljeva predviđenih Programom, te iznalaženje dodatnih mera koje delotvorno ubrzavaju rešavanje starih predmeta.

Iz zvaničnog izveštaja suda vidi se da je procenat nerešenih starih predmeta drastično smanjen, imajući u vidu da ih je 2018. godine iznosio 9,78 procenata, 2019. godine 5,7 odsto, dok se od 2020. godine do 2022. godine kretao između svega 1,95 i 1,10 procenata. Procenat nerešenih starih predmeta u 2023. godini, kako je dalje navela v.f. predsednika novosadskog Osnovnog suda, već u ovom momentu 2,96 odsto i realno se može očekivati da će procenat nerešenih starih predmeta biti ispod toga, odnosno na nivou iz prethodne tri godine gde se kretao između 1,95 i 1,1 odsto ili biti čak i manji, s obzirom na to da se najveći broj suđenja održava krajem godine odnosno u novembru i decembru, i da se ulažu pojačani napori za rešavanje što većeg broja starih predmeta i da se rešavanje starih predmeta intenzivno prati od strane sudske uprave.

Tokom navedene radne posete, v.f. predsednika suda, sudija Tamara Radović sastala se i sa predsednikom Višeg suda u Subotici Ferencom Molnarom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)