DAO ŽIVOT NA BRANIKU OTADŽBINE: Heroju Vitomiru Kuzmanoviću ulica u Veterniku

Lj.P.

04. 11. 2023. u 18:27

NA inicijativu Udruženja veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, Skupština Grada Novog Sada donela je rešenje o imenovanju jedne ulice u Novom Sadu po Vitomiru Kuzmanoviću, pripadniku Vojske Jugoslavije, koji je izgubio život braneći granicu, suverenitet i integritet svoje zemlje od nasrtaja albanskih terorista.

ДАО ЖИВОТ НА БРАНИКУ ОТАЏБИНЕ: Хероју Витомиру Кузмановићу улица у Ветернику

FOTO: Pres služba Grada

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac je danas zajedno sa porodicom Vitomira Kuzmanovića i  predstavnicima Udruženja obišao ulicu u naselju Veternik koja će nositi njegovo ime, u znak večnog sećanja na ovog pripadnika besmrtne straže na braniku otadžbine.

- Imam čast da zajedno sa saborcima i porodicom palog borca Vitomira Kuzmanovića, vodnikom I klase Vojske Jugoslavije, obiđem ulicu koja će od danas nositi njegovo ime - istakao je zamenik gradonačelnika. -  Kuzmanović je ne samo kao vojnik i starešina, već i kao građanin Novog Sada uvek bio za primer i uzor, kako kolegama, tako i sugrađanima. Pre dvadest pet godina, ovaj mladić se u borbi sa albanskim teroristima istakao svojom hrabrošću i komandirskim umećem i dao svoj život u odbrani otadžbine. Danas slavimo i evociramo sećanje na te dane  ponosa, žrtve i ljubavi prema otadžbini. Negujući kulturu sećanja, u našoj junačkoj prošlosti nalazimo nadahnuće za pobednički duh u našoj budućnosti.

Predsednik Udruženja Veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije, Sveta Stojičić je takođe istakao da je Vitomir Kuzmanović bio oličenje vojnika, skroman, požrtvovan, disciplinovan i vojnički vrlo sposoban.

- I danas se srećem sa nekim njegovim vojnicima koji o njemu govore sa dužnim poštovanjem. Kao njegov komandant bio sam i više nego zadovoljan njegovim radom i odnosom prema vojničkom pozivu. Kada je trebalo, te 1998. godine, ići na zadatak,  dobrovoljno je  otišao sa jedinicom i pored mog insistiranja i insistiranja njegovih drugova da ne bi trebalo da ide, zbog skorog venčanja. Otišao je tamo, zato što su tamo krenuli i ljudi kojima je komandovao – dodao je Stojičić.

Osnovano 2021. godine, Udruženje veterana organa bezbednosti i vojne policije Srbije ima za cilj negovanje kulture sećanja na slobodarsku i rodoljubivu tradiciju našeg naroda, kao i unapređenje društvenog i socijalnog statusa boraca, veterana. Među njihovim najznačajnijim aktivnostima je pokretanje inicijative kod organa lokalne samouprave da se nazivi ulica, trgova i javnih objekata daju prema imenima poginulih veterana u njihovim sredinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev