“ŽIVOJIN PAVLOVIĆ” JOVANU JANJIĆU:Izabran dobitnik ovogodišnje nagrade Književnog kluba “Đura Jakšić”

Z. GLIGORIJEVIĆ

03. 11. 2023. u 15:51

PROFESOR dr Jovan Janjić, sa Instituta za političke studije u Beogradu, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Živojin Pavlović” za sveobuhvatno prozno stvaralaštvo.

“ЖИВОЈИН ПАВЛОВИЋ” ЈОВАНУ ЈАЊИЋУ:Изабран добитник овогодишње награде Kњижевног клуба “Ђура Јакшић”

Foto:Z.Gligorijević

Nagrada, koju Književni klub “Đura Jakšić” dodeljuje svake godine, sastoji se od unikatne povelje i novčanog iznosa koji je dar Skupštine grada Jagodine.

-Obradovala me je ova nagrada zato što je došla od pisaca. U središtu umetničkog stvaranja Živojina Pavlovića je čovek sa margine. To su ljudi koji su pomalo skrajnuti i mislim da je to bio njegov način da se vrednuje uloga svakog čoveka u društvu. Pokloniti pažnju malom čoveku je velika stvar. Utoliko me raduje što sam dobio nagradu koja nosi njegovo ime – rekao je Janjić.

Janjić je široj javnosti poznat i kao bliski saradnik i biograf patrijarha Pavla. O njemu je napisao četiri knjige, a ujedno je istakao i da ono što je u svom vremenu bio Sveti Sava, to je u našem bio patrijarh Pavle.

-Mi smo imali veliku blagodat božju da nam on bude savremenik i da nam bude duhovni otac. U prilikama kada se naš narod duhovno oslobađao, kada je izlazilo iz vremena ateizma i ulazio u jedno novo doba, imali smo jednog takvog čoveka koji je kanalisao te procese, radio blagom rečju svojom i delom svojim da vrati narod ka veri i tradicionalnim vrednostima – dodao je laureat.

Istoričar mr Dejan Tanić rekao je da je Janjićevo kapitalno delo “Srpska crkva u komunizmu i postkomunizmu”.

-To je veoma obimna, temeljna i naučna studija koja govori bukvalno o tom tragičnom i teškom, ali vrlo značajnom periodu u životu naše Srpske pravoslavne crkve – rekao je Tanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)