FOTOSAFARI 13. PUT U ZABREGI: Modeli „vitezovi“ i devojke u narodnim nošnjama (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

30. 10. 2023. u 19:45

PREDIVNE jesenje boje u fantastičnom okruženju kanjona reke Crnice kod Zabrege bile su pravi ambijent za još jednu Koloniju umetničkih fotografa „Sveta Gora Crnička“, održanu u nedelju u ovom paraćinskom selu.

ФОТОСАФАРИ 13. ПУТ У ЗАБРЕГИ: Модели „витезови“ и девојке у народним ношњама (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/Petrus Zabrega

Na poziv paraćinske Fotogrupe „Art tim“ i domaćina  - zabreškog Društva za negovanje kulture, umetnost i tradiciju „Petrus“,  trinaesti po redu fotosafari je okupio više od 25 majstora kamere iz Kragujevca, Aleksinca, Leskovca, Beograda i naravno, Paraćina, a pred njihvim objektivima našle su se devojke u narodnim nošnjama iz „Petrusa“ i KUD „Spasovdanski vez“, kao i „vitezovi“ nacionalno poznatog udruženja za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda.

„Vitezovi“ su poneli i deo svojih rekvizita, spremivši se tako „za slikanje“, pa su pozirali u viteškim odelima, šlemovina, sa mačevima, štitovima.... Devojke u narodnim nošnjama su se najpre fotografisale u najstarijoj zabreškoj kući sagrađenoj krajem 19. veka, a zatim je „safari“ nastavljen kod ostataka manastira Namasije, utvrđenja Petrus i manastira Svetog Jovana.

Kako su rekli umetnički fotografi, jesen je deo godine koji je posebno inspirativan za njih, pa se oni u Zabregi sreću svake godine, razmenjuju iskustva, druže i obnavljaju svoje fotokolekcije zabreškog kraja. Kad je o „vitezovima“ iz "Belih orlova" reč, za njih je poziranje pred fotografima u ovoj umetničkoj koloniji kruna godišnje radne sezone.

Po rečima Vladana Vučkovića, direktora Turističke organizacije opštine Paraćin, koja podržava ovu manifestaciju, cilj je promocija turističkih potencijala ovog kraja, a posebno kulturnog nasleđa kao dela turističke ponude ne samo paraćinske opštine, već i cele Srbije.

Foto: Fejsbuk/Petrus Zabrega

Učesnici iz udruženja "Beli orlovi"

 

- Zbog toga smo pre mnogo godina, kad smo prvi fotosafari organizovali u saradnji sa "Art timom" i Društvom "Petrus", pešačili kanjonom Crnice osam kilometara, a u međuvremenu smo menjali lokacije, pa smo se okupljali kod utvrđenja Petrus, ostataka Crkve Svete Ognjene Marije, manastira Namasija i Svetog Jovana... Ranije smo imali i fotografe iz inostranstva, iz Makedonije, Bugarske, pa i Hrvatske  – kaže Vučković.

On podseća da je paraćinska Turistička organizacija sa kolekcijom fotografija Bojana Petrovića Bokca koja je nastala upravo na zabreškoj koloniji tokom proteklih ggodina osvojila prvo mesto u Leskovcu na Republičkoj izložbi turističkih suvenira i publikacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)