STRADALA SRPSKA DECA UJEDINILA SRBE I NORVEŽANE: Brba za istinom

J. S.

20. 10. 2023. u 15:22

U NIŠU je u sredu veče premijerno prikazan film o stradaloj spskoj deci u norveškim logorima koji je ujedinio Srbe i Norvežani u zajedničkoj misiji dokazivanja sakrivane i prećutane istine o tome da je u norveškim logorima stradao veliki broj Srba među njima najmanje 33 dece, pa je film simbolično nazvan 33 anđela.

СТРАДАЛА СРПСКА ДЕЦА УЈЕДИНИЛА СРБЕ И НОРВЕЖАНЕ: Брба за истином

Foto: J.S.

Priča o stradanju srpske dece nikoga u prepunoj bioskopskoj sali nije ostavila ravnodušnim. Zajednički projekat iza koga je stao Srbin koji živi i radi u Norveškoj Branko Dimović Dimeski koji je autor i producent filma, koji je režirao Goran Vukčević publika je  potrešeno ispratila, mnogi su suznih očiju gledali svedočenja potomaka koji su u poslednjih godinu dana sniman na više lokacija u Srbiji, Norveškoj, Republici Srpkoj, Hrvatskoj.

Grad Niš pružio je veliku podršku u realizaciji filma u kome su pored glumaca iz Niša, Beograda, sa Kosova i Metohije igrali i učenici niških škola.

Pre projekcije publici su se obratili predstavnici grada, ali i gosti iz Norveške među kojima doktor filozofije i teolog Johanes Solberg, stručni saradnik i narator u filmu kao i Gunar Hansen ispred Zavoda za zaštitu spomenika u ovoj državi, koji je sa puno poštovanja na premijeri filma 33 Anđela u Nišu govorio o poštovanju istorije stradanja srpskog naroda za vreme Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj i napomenuo da se treba raditi na isticanju spomen obeležja i poručio je da će se na mestu stradanja sagraditi crkva, koja će nositi naziv „Mučenici“. Takođe, Norvežani će pružiti i pomoć porodicima koje traže grobove svojih nastradalih u Norveškoj.

Foto: J.S.

 

- Rad na filmu nam je pokazao da istina uvek nađe put. Istakao bih da je ovo volonterski projekat koji je rađen zahvaljuči brojnim prijateljima, potomcima i ljudima koji su želeli samo jedno , a to je da istina o srpskim stradalncima, među kojima je ne tako mali broj dece, naših anđela ugleda svetlo dana. Svetska premijera u Nišu opravdala je naša očekivanja i sa nestrpljenjem očekujemo predstojeće projekcije u Beogradu – kaže producent Dimović za Novosti.

foto:J.S.

 

Istoričar Đorđe Bojanić kaže da aplauz od pet minuta na kraju premijere predstavlja krunu zajedničkog rada i pokazatelj je da je film pravo nacionalno rodoljubivo delo.

- Ta naša ,,33 Anđela" , iako ih je kako se pokazalo više,zahvaljuju se sa ,,neba"... čekali su na istinu 80 godina. Hvala celoj ekipi na čelu sa producentom Brankom Dimovićem Dimeskom, bez koga ne bi realizovali ovo svetsko delo od nacionalnog značaja za nas Srbe – kaže Bojanić.

Foto: J.S.

 

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović podsetila je da je igrani deo filma ,,33 Anđela” u srpsko-norveškoj produkciji realizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem i Narodnim muzejom iz Niša, kao i uz učešće većeg broja glumaca i dece iz škole „Stevan Sremac“.

- Naša deca i naš narod sada imaju dodatna saznanja šta je srpski narod propatio u Drugom svetskom ratu, koliko je tu bilo mučenja i koliko je bilo onih koji se nikada nisu vratili iz logora Norveške. Takođe je značajno da imamo svedočenja naših prijatelja iz Norveške, koji su u tom periodu pomagala deci, a i logorašima širom Norveške -  poručila je zamenica gradonačelnice Duđica Davidović.

Foto: J.S.

 

Film koji prikazuje stradanje više od dvestotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj i svedočenja logoraša koji su preživeli logore smrti u NDH kao i potomke stradale dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj moći će da vidi i publika u Beogradu 20.oktobra.

Muzika

Mladi kompozitor i umetnik Andrej Stojanović, koji je rođen u Norveškoj pobrao je sve simpatije publike jer je komponovao i odsvirao muziku za film. Dete koje svi u Evropi poznaju kao muzičkog genija predstavlja ogroman doprinos priči o deci koja su nevina stradala u dalekoj Norveškoj.

Foto: J.S.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu