NIŠKA PUBLIKA BAŠ VOLI TESLU Univerzitetska biblioteka obeležava 80 godina od smrti srpskog genija izložbom produženom do kraja oktobra

J. Ć.

21. 10. 2023. u 12:14

OSAM decenija od smrti jednog od najblistavijih umova sveta, Nikole Tesle, Univerzitetska biblioteka u Nišu - koja nosi njego ime - obeležava izložbom "Umetnički portreti genija". Postavka je, inače, upriličena još povodom Noći istraživača, 29. septembra, ali je pred publikom ostala znatno duže - zbog velikog interesovanja.

НИШКА ПУБЛИКА БАШ ВОЛИ ТЕСЛУ Универзитетска библиотека обележава 80 година од смрти српског генија изложбом продуженом до краја октобра

Foto J. Ćosin, Privatna arhiva

Naveću pažnju privlače portreti koji je kreirala veštačka inteligencija, ali i mozaici mlade niške umetnice Danice Maksimović, napravljeni od elektronskog otpada. I, upravo su eko-mozaici najzaslužniji što je izmenjen prvobitni plan da izložba traje jedno veče, pa će Nišlije moći da uživaju još najmanje sedam dana.

Najmlađima je, pritom, posebno zanimljiv prateći program, u okviru kojeg je organizovana radionica izrade drvene igračke s elektromotorom.

Ime

UNIVERZITETSKA biblioteka u Nišu osnovana je 1967, a ime čuvenog fizičara, izumitelja naizmenične električne energije nosi od 1977. godine.

- Znatan deo izložbe predstavljaju reprodukcije umetničkih slika koje su radili što naši, što strani umetnici, u različitim vremenskim epohama, a prikazane su i fotografije drugih umetničkih dela koja su inspirisana Teslom i njegovim radom - kaže Aleksandra Spasić iz Univerzitetske biblioteke.

Među odabranim radovima nalaze se dela Darka Topalskog, Nine Adžić i Dejane Milosavljević, te originalni radovi Momčila Mitića i Aleksandra Blatnika - koja su vlasništvo UB - kao i reprodukcije poštanskih markica s Teslinim likom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)