REPUBLIČKI FESTIVAL U JAGODINI: “Recitacionica“ čuvar srpskog jezika i lepog izražajnog govora (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 09. 2023. u 16:55

Prijavljivanje za republički festival recitatora dece i mladih "Recitacionica", koji je uvršten u kalendar događaja grada Jagodine, i koji će po drugi put biti održan u Jagodini od 13. do 15. oktobra, traje do 1. oktobra.

РЕПУБЛИЧКИ ФЕСТИВАЛ У ЈАГОДИНИ: “Рецитационица“ чувар српског језика и лепог изражајног говора (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Takmičarski deo festivala biće održan 14. oktobra u 12 časova u sali Kulturnog centra "Svetozar Marković" u Jagodini. Recitatori će se takmičiti u tri kategorije: osnovnoškolski uzrast, od prvog do četvrtog razreda, kao i uzrast od petog do osmog razreda i srednjoškolski uzrast, od prve do četvrte godine. Nastup recitatora pratiće tročlani stručni žiri, sastavljen od eminentnih, poznatih ličnosti iz ove oblasti, na čelu sa književnikom i dečijim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, koji će biti predsednik žirija.

Članovi žirija su pesnik Marko Milošević i Adrijana Milosavljević. Žiri će nagraditi po tri najbolja recitatora iz svake kategorije. Prvoplasirani u najnižoj kategoriji dobiće vikend za celu porodicu na Zlatiboru, dok će kandidati koji pobede u ostalim kategorijama dobiti novčane nagrade.

-Prijavljivanje traje do 1. oktobra. Potrebno je da neko snimi dete kako kazuje pesmu i da video zapis pošalje na meil. Selektor festivala, glumica Maja Kolundžija iz Beograda, odabraće po deset najboljih iz sve tri kategorije, koji će ući u zvaničan takmičarski program festivala. Prošle godine bilo je preko 250 prijavljenih kandidata iz cele Srbije – kaže Petar Mitić, upravnik Gradskog pozorišta u Jagodini.

On dodaje da je cilj ove manifestacije, čiji je pokrovitelj grad Jagodina, nadmetanje u izražajnom kazivanju poezije, poetsko-scenska edukacija dece i mladih, negovanje srpskog jezika, lepog izražajnog govora i poezije u celini. Deca ne samo što pišu u skraćenicima, već su tako počela i da govore, a, samim tim, što će deca koja se prijave čitati, učiti pesme napamet i imati sceniski nastup i morati da budu ubedljivi, uticati na njih da se vrate knjizi i da neguju srpski jezik i kulturu.

-U okviru festivala biće izabran i najbolji mladi pesnik do 25 godina. On će poneti nagradu koja nosi ime Peđe Trajkovića, a zove se „Čuvar nacrtane ovce“ po njegovoj istoimenoj pesmi. Pravo na učešće u takmičenju imaju svi pesnici starosti do 25 godina iz cele Srbije. Nagrada za pobednika je besplatno štampanje zbirke pesama – kaže Mitić.

„MINI RECITACIONICA“

Novina ovogodišnjeg festivala je „Mini reciotacionica“ u kojoj će moći da učestvuju mališani predškolskog uzrasta iz cele Srbije. Oni će nastupiti 13. oktobra u 10 časova. Ustanovi iz koje će biti najbolji recitator biće dodeljena specijalna nagrada koja nosi ime Slađe Garić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)