DA SE SLAVA NE ZABORAVI: Manifestacija u čast srpskog hleba – slavskog kolača u Đovdinu kod Petrovca na Mlavi (FOTO)

D. NOVKOVIĆ

26. 09. 2023. u 11:00

MEŠTANI Ćovdina kod Petrovca na Mlavi pre tri godine pokrenuli su jedinstvenu manifestaciju u Braničevskom okrugu, „Da se slava ne zaboravi“, sa ciljem očuvanja jednog od najvažnijih i najstarijih običaja – pravljenje posebnog kolača za krsnu slavu.

ДА СЕ СЛАВА НЕ ЗАБОРАВИ: Манифестација у част српског хлеба – славског колача у Ђовдину код Петровца на Млави (ФОТО)

RTV Mlava

Učesnici takmičenja, većinom udruženja žena, nadmetali su se u dve kategoriji, od kojih je jedna bila vezana za poštovanje starinske recepture, a druga za maštovito ukrašavanje.

Manifestacija je počela izložbom slavskih kolača u porti seoske Crkve Sveta Tri Jerarha, koja je izazvala veliko interesovanje posetilaca. Oni su na štandovima mogli da probaju i brojne tradicionalne specijalitete i da razgledaju maštovite proizvode narodne radinosti. -Iz godine u godinu odziv učesnika je sve veći, pa tako sada imamo skoro 20 takmičara ne samo iz Braničevskog, već i iz susednih okruga – rekli su organizatori.

U kategoriji „najlepše ukrašen slavski kolač“, pobedile su „Dobrnjke“ iz Dobrnja, a drugo i treće mesto pripalo je „Vilinom domu“ iz Ćićevca i „Aktivu žena Petrijevo“ iz Petrijeva. Osim nagrađenih, u konkurenciji su bili i takmičari iz Lugavčine, Raniluga, Bistrice, Kladurova, Malog Laola, Majilovca, Malog Crnića, Starčeva, Stamnice, Krepoljina, Laznice i Melnice. U završnici manifestacije održan je kulturno-umetnički program, koji su izvele folklorne grupe iz Ćovdina, Trnovča i Krepoljina.

Srpski hleb

Slavski kolač predstavlja tradicionalni srpski kolač, odnosno hleb, koji se priprema za vreme krsnih slava. Pravi se od brašna, vode i ulja, uz dodatak kvasca, da bi što više narastao. Od napravljenog testa izrađuju se trake kojima se prave ukrasi za kolač, a za ukrašavanje se koristi i drveni poskurnik – šaralica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)