DAN DOSELJENJA U ČESTEREGU: U Ulici sećanja, kod Zrenjanina, poklonili se senima predaka (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

15. 09. 2023. u 10:20

U SELU Čestereg, kod Zrenjanina, meštani, brojni gosti i učenici Osnovne škole "Petar Kočić" obeležili su Dan doseljenja.

ДАН ДОСЕЉЕЊА У ЧЕСТЕРЕГУ: У Улици сећања, код Зрењанина, поклонили се сенима предака (ФОТО)

Moj Čestereg

Posetili su spomen-obeležje na kome su imena njihovih predaka, palili sveće za njihove duše, a zatim pošli u šetnju lepo osmišljenom Ulicom sećanja, pored murala patrijarhu Pavlu u centru mesta.

U Ulici sećanja, brojnim fotografijama prikazana je istorija sela Čestereg, a osim šetnje, svi su imali priliku da pogledaju dokumentarni film u kojem pričaju meštani, koji pamte i svedoče o životu po doseljenju u prvim poratnim godinama.    

Program obeležavanja Dana doseljenja nastavljen je na platou ispred murala patrijarha Pavla gde je izvedena duodrama Jovana Janjića "Patrijarh Pavle - biti čovek među ljudima i neljudima". Sakupljena su i značajna sredstva, donacije, za oslikavanje hrama u Česteregu posvećenog Svetom proroku Iliji. 

- Ostvarili smo zamišljeno i na veličanstven način, poučno i dostojanstveno, obeležili smo Dan doseljenja - poručuju iz Udruženja "Moj Čestereg", koji su, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, uspešno organizovali Dan doseljenja.
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)