POČINJE SVETSKA SMOTRA TAMBURAŠA : “Tamburica fest 2023” od 14. do 17. septembra na Trgu slobode u Novom Sadu

S. BAJIĆ

12. 09. 2023. u 21:29

U OVOGODIŠNjEM, 16. izdanju manifestacije s epitetom najboljeg festivala etno muzike u Evropi, koja će biti održana na Trgu slobode u Novom Sadu od 14. do 17. septembra, takmičiće se orkestri iz šest zemalja, kao i 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 zemalja, na Tamburaškoj mondoviziji, a sve to pratiće i revijalni program.

ПОЧИЊЕ СВЕТСКА СМОТРА ТАМБУРАША : “Тамбурица фест 2023” од 14. до 17. септембра на Тргу слободе у Новом Саду

S.B.

To su na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sedištu Svetske tamburaške asocijacije, „Muzeju Tamburica festa“, potrdili dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor festivala, Jovan Travica, umetnički rukovodilac i mr Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine.

Oni su takođe naglasili da će festival početi u četvrtak, 14. septembra, u 18 časova posebnom Tamburaškom promenadom, vožnjom fijakera “okićenih” tamburašima, defileom tamburaških orkestara gradskim ulicama posle kog sledi Tamburaško kafansko veče.

- Pripremili smo zanimljiv, sadržajan i bogat program i očekujemo veliki priliv gostiju iz regiona i inostranstva- kaže Pejčić.- Tamburaškoj kulturi posvećeno je 90 odsto programa a tu su i drugi žanrovi u okviru revijalnog festivalskog dela. Od prošle godine imamo Tamburašku mondoviziju, takmičenje vokalnih solista sa novim, autorskim pesmama, za koje dodeljujemo „Gran pri“.

U petak, 15. septembra, na Trgu slobode u 20 časova na svečanom otvaranju festivala nastupa Veliki tamburaški orkestar KUD “Branko Radičević” iz Rume i mešoviti hor gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Zatim sledi „Tamburaška mondovizija“, takmičenje 15 vokalnih solista i solistkinja iz 11 zemalja u pratnji Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina u izboru za najlepšu pesmu, a posle proglašenja pobednika i dodela nagrada je koncert Dejana Matića.

Tamburaška kultura

NOVI SAD predstavlja centar tamburaške kulture celog sveta- tvrdi mr Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine.- „Tamburica fest“ i Svetska tamburaška asocijacija su dobili dimenziju sveobuhvatnog nosioca tamburaške tradicije i prakse na ovim prostorima. Jer, festival neguje nematerijalno kulturno nasleđe a u Muzeju Tamburica festa baštini se materijalno nasleđe, o čemu svedoče brojni eksponati i činjenica da će u nedelju u okviru festivala biti promovisan Zbornik stručnih radova Svetske tamburaške asocijacije.

- Treće festivalsko veče otvoriće tamburaški orkestar Aldomaš, a u 21 čas počinje takmičenje tamburaških orkestara iz šest država za titulu najboljeg. Od 22 do 22.40 časova, je koncert benda “Hercenšlus” a zatim sledi ceremonija dodela nagrada tamburaškim orkestrima posle čega je koncert “Leksington benda”- kaže Travica.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)