NI "DEBELA" HLADOVINA NE POMAŽE: Ovo je trenutno najtopliji grad u Srbiji

Novosti online

27. 08. 2023. u 16:14

LOZNIČANI imaju "pakleni" vikend pošto je i danas, kao i juče, živa u termometru ponovo stigla do 38 podeljka, koliko je prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda izmereno u 15 časova.

НИ ДЕБЕЛА ХЛАДОВИНА НЕ ПОМАЖЕ: Ово је тренутно најтоплији град у Србији

Foto: D. Milovanović

Što deblja hladovina, ventilatori, klime, hladna osveženja, ohlađen bostan, sve je dozvoljeno u borbi sa vrelinom koja će i sutra, kažu meteorololozi, ostati u ovom kraju.

Doduše, biće "zahlađenje, od dva stepena pa bi u najtoplijem delu dana trebalo da bude "samo" 36 stepeni.

Mnogi su spas i danas potražili pored Drine čija svežina baš prija, pa se posle izlaska iz vode vrućina lakše podnosi bar neko vreme. Onda se ponovo zapliva i tako u krug. Kupa se uglavnom na Žićinoj plaži i kod mosta na Šepku, ali na drugim mestima gde ima mesta za peškir ili ležaljku pored reke.

Foto: Printskrin/RHMZ

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je upozorenje da su Loznica i Palić danas u "crvenoj zoni" što znači da je temperatura "veoma opasna po zdravlje" 38 stepeni. U narandžastoj zoni, koja označava temperaturu opasnu po zdravlje, danas će biti Surčin, Palić, Kikinda, Zrenjanin, Sombor, Novi sad, Sremska Mitrovica, Valjevo i Beograd.

Crvena zona označava veoma opasne vremenske uslove.

- To su ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, toplotnog iscrpljenja i toplotnog udara - kažu u Batutu.

Mere prevencije su često menjanje čiste i suve odeće, smanjenje intenziteta fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature, redovni unos tečnosti - čaša vode na svakih dvadesetak minuta, bez obzira na eventualno odsustvo osećaja žeđi.

(Kurir)

BONUS VIDEO: Gori divlja deponija nadomak Berana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)