POMOĆ POKRAJINE POLJOPRIVREDNICIMA: Za sufinansiranje kupovine opreme i sistema za navodnjavanje izdvojeno 380 miliona dinara

Z. GRUMIĆ

17. 08. 2023. u 16:28

POKRAJINSKA vlada izdvojila je 378 miliona dinara za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje čime je realizovana još jedna u nizu podrški poljoprivrednim proizvođačima u Vojvodini, kojima su danas u Novom Sadu uručeni ugovori o sufinansiranju.

ПОМОЋ ПОКРАЈИНЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА: За суфинансирање куповине опреме и система за наводњавање издвојено 380 милиона динара

Z. Grumić

Time se podstiče povećanje obradivih površina pod zalivnim sistemima, istakao je podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Aleksandar Panovski i dodao da je pravo na sufinansiranje iz budžeta 70 odsto vrednosti kupljene opreme ostvarilo 365 poljoprivrednih gazdinstava na nedavno zaključenom konkursu.

Novim zalivnim sistemima moći će da bude navodnjavano ukupno 3.000 hektara.

- Interesovanje proizvođača za ulaganje u sisteme za navodnjavanje je znatno veće nego lane a traženi ukupni iznos po ovom konkursu je 50 odsto viši od prošlogodišnjeg – naveo je Panovski i naglasio da je, zbog velikog broja pristiglih prijava, Pokrajinska vlada odobrila dodatnih 80 miliona dinara, što omogućuje proširenje liste korisnika te budžetske podrške.

Nakon rebalansa pokrajinskog budžeta u septembru, dodao je on, ukupni iznos sredstava za sufinansiranje opreme za navodnjavanje dostići će skoro 460 miliona dinara.

Kada se ukupnom budžetskom iznosu izdvojenom za sufinansiranje dodaju sopstvena sredstva poljoprivrednika, ukupna vrednost investicije dostiže 670 miliona dinara.

Tim novcem kupljeno je 154 pumpe i agregata, 63 tifona, osam „rendžer“, 26 solarnih i 234 sistema za navodnjavanje „kap po kap“.

Među onima koji su proletos kupili sistem „kap po kap“ je i Mihal Struhar, proizvođač industrijske paprike iz Silbaša u bačkopalanačkoj opštini. On je, kako je izjavio, prvi put konkurisao za pomoć iz pokrajinskog budžeta. - Ova podrška je je itekako dobrodošla, posebno u ovoj teškoj proizvodnoj godini, zbog nepovoljnih vremenskih uslova – kaže Struhar, koji novim sistemom navodnjava četiri hektara povrća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)